Teror v Nice. Útočník vjel kamionem do davu, 84 mrtvých

Během oslav státního svátku pádu Bastily najel kamion do slavícího davu na promenádě jihofrancouzského města Nice. O život přišlo osmdesát čtyři lidí, sto osob je zraněno, z toho osmnáct zůstává v kritickém stavu. Řidič vozu – pravděpodobně Francouz tuniského původu – zemřel při přestřelce s policií. Útokem se zabývá protiteroristická prokuratura.

On-line přenos

Teror v Nice

  • 22:36

    Nyní ukončujeme on-line k dění ohledně útoku v Nice. Děkujeme za pozornost.

  • 22:01

    Tuniská korespondentka BBC hovořila s otcem útočníka z Nice. Řekl, že jeho syn bral léky a čelil psychickým problémům a měl blízko k zhroucení. "Měl problémy se svou ženou a myslím, že to přispělo k jeho duševním problémům," uvedl podle BBC.

  • 21:53

    AFP přinesla informace o některých obětích útoku v Nice, je mezi nimi například 27letý Pařížan Timothé Fournier. Zemřel, když chránil svou ženu v sedmém měsíci těhotenství, kterou odstrčil stranou; kamion vrazil vzápětí do něj, vypráví jeho sestřenice Anais. "Byla to ztělesněná dobrota. Zasněný mladý muž, který ale dělal vše pro svou ženu a jejich budoucí dítě," dodala mladá žena. 

Tragédie se odehrála ve čtvrtek v půl jedenácté večer během oslav nejvýznamnějšího francouzského státního svátku. Tisíce lidí sledovaly z promenády des Anglais slavnostní ohňostroj, když do davu obyvatel a návštěvníků středomořského letoviska najel bílý kamion.

V kabině vozu seděl jen řidič. Podle nejmenovaného amerického pilota a účastníka oslav, kterého cituje americká televize CNN, se po promenádě rozjel velikou rychlostí a začal přidávat plyn ve chvíli, kdy najel do prvních lidí. Poté cíleně najížděl do dalších s evidentní snahou způsobit co největší krveprolití.

„Kamion narazil do davu na velmi dlouhé vzdálenosti, což vysvětluje tak extrémní počet obětí,“ doplnil prefekt departmentu Alpes-Maritimes Sebastien Humbert. Německý Spiegel uvádí, že vůz po promenádě urazil dva kilometry. Záběry natočené na sociálních sítích zobrazují paniku davu, který se snaží uprchnout z místa neštěstí, a fotografie bezvládně ležících těl.

Agentury zprvu hovořily o třiceti mrtvých, úřad prokurátora po půlnoci zvýšil počet obětí na zhruba šedesát, ve tři hodiny ráno policie hovořila o 77 obětech. Ráno počet mrtvých vzrostl na 84. Dalších osmnáct je v kritickém stavu. Úřady nejdříve odmítaly (s ohledem na nedostatek informací) oficiálně označit krvavou událost v Nice za teroristický čin. Na noční tiskové konferenci to nakonec udělal prezident Francois Hollande. 

Útočníkem prý Francouz s tuniskými kořeny

Řidič, který do prchajícího davu z vozu i střílel, přišel o život v přestřelce s policií. Podle televize BFM a lokálních novin Nice-Matin šlo o jednatřicetiletého občana Nice francouzsko-tuniského původu. Televize se odvolává na průkaz nalezený uvnitř automobilu.

Oficiálně ale mužovu identitu nikdo nepotvrdil a stejně tak chybí i důvody, proč se rozhodl k útoku. „O mužových motivech nemůžeme zatím poskytnout žádné informace,“ uvedl pro televizi BFM mluvčí ministerstva vnitra Pierre-Henri Brandet.

Uvnitř kamionu se našlo několik zbraní a granáty. Vyšetřování převzalo protiteroristické oddělení hlavní francouzské prokuratury a policie pátrá také po řidičových komplicích, byť je podle médií pravděpodobnější, že jednal na vlastní pěst.

Starosta Nice Christian Estrosi už dříve varoval, že jeho město může být vystaveno riziku terorismu, a příznivci fanatické sunnitské organizace Islámský stát francouzskou tragédii na sociálních sítích oslavovali coby „smrt křižáků a hříšných bezvěrců“. K teroru se ale zatím nikdo nepřihlásil.

Dvě svědectví: „Viděl jsem těla odlétávat jako kuželky“

Stalo se to hned po skončení ohňostroje, kdy kamion vletěl do lidí. Lidé ječeli: ‚Je to teroristický útok. Je to teroristický útok.' Bylo jasné, že to řidič udělal záměrně. Šla jsem poté po promenádě více jak kilometr a viděla mrtvá těla a spoustu zraněných lidí. Bylo mezi nimi mnoho muslimů, protože bylo možné rozpoznat, že měli na hlavě šátky a někteří z nich mluvili arabsky. Spatřila jsem také dvě sestry a bratra z Polska, kteří oplakávali smrt svých dalších dvou sourozenců.
Maryam Violetová
íránská novinářka a svědkyně teroru pro The Guardian
Na konci show jsme se všichni současně zvedli. Kličkoval jsem mezi lidmi ke svému skútru. Najednou se v dálce ozval hluk. Výkřiky. Moje první myšlenka: Nějaký chytrák chtěl odpálit vlastní ohňostroj a nezvládl to… Jenže ne. O zlomek sekundy později se šílenou rychlostí přiřítil bílý kamion, přímo do lidí, smýkal volantem, aby skosil co nejvíce lidí. Ten kamion smrti mě o několik metrů minul a já jsem nechápal. Viděl jsem těla odlétávat jako kuželky. Byl jsem paralyzovaný, nemohl jsem se ani hnout. Kolem mě vládla panika. Lidé běželi, křičeli, plakali. V tu chvíli jsem pochopil.
Damien Allemand
novinář listu Nice Matin

Starosta Nice: Nevycházejte

Radnice vyzvala občany, aby nevycházeli z domovů. Hollande, který se ve čtvrtek za zvýšených bezpečnostních opatření zúčastnil slavnostní vojenské přehlídky v centru Paříže, zrušil kvůli krveprolití návštěvu Avignonu a zasedl s krizovým štábem v Elysejském paláci. Ministr vnitra Bernard Cazaneuve zamířil na místo činu.

V celé zemi dosud platí výjimečný stav, který Francie vyhlásila po listopadových teroristických útocích v Paříži, za nimiž stál právě Islámský stát. Ještě před tragédií v Nice Hollande oznámil, že by měl výjimečný stav skončit 26. července. Nyní ho chce prodloužit o čtvrt roku.

  • 20. dubna 2017: Přímo na pařížském bulváru Champs Elyseé útočník zastřelil hlídkujícího policistu. Při incidentu byla také zraněna zahraniční policistka. Policie ho následně zneškodnila, pro úřady ale nebyl neznámou osobou. Kvůli podobným incidentům ho vyšetřovaly už v minulosti.
  • 26. července 2016: Katolický kněz byl zabit dvěma ozbrojenými muži v normandském kostele v Saint-Etienne-du-Rouvray. Dvojice ozbrojená nožem vtrhla do kostela během mše, kde kromě kněze zadržela také 4 rukojmí. Speciální komando je zabilo při následné operaci. Podle tehdejšího prezdienta Hollanda měli muži zřejě kontakty na IS.
  • 14. července 2016: Nákladní auto vážící 19 tun najelo do davu na rušné promenádě v Nice. Během 45 sekund srazil na tři stovky lidí, včetně dětí. Na následky útoku zahynulo 86 lidí, útok si vyžádal také 307 zraněných. Útočníkem byl 31letý Francouz tuniského původu Lahouaiej Bouhlel, kterého policie jej na místě zastřelila. Útok si přisvojil tzv. Islámský stát.
  • 13. června 2016: Několik dní po zahájení evropského fotbalového šampionátu zabil terorista v západní části Paříže policistu a jeho partnerku. Útočníka, který se ve videu hlásil k Islámskému státu, zastřelila policie.
  • 13. listopadu 2015: Série útoků v pařížském koncertním sále Bataclan, v barech, restauracích i na stadionu Stade de France přinesla smrt 130 lidem. K nejhoršímu teroristickému útoku v dějinách Francie se taktéž přihlásil Islámský stát.
  • 7. až 9. ledna 2015: Dva islamisté zabili při útoku na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo dvanáct lidí. Jejich komplic zavraždil policistu a čtyři další lidi v židovském obchodě v Paříži. Vrahy zastřelila policie.