Rio navýšilo výdaje na bezpečnost Her. Peníze se však hledají obtížně

Rio zvyšuje bezpečnostní opatření, nemá ale na platy policistů, vojáků a hasičů (zdroj: ČT24)

Když před sedmi lety získala Brazílie právo hostit letní olympiádu, bylo to v této zemi všeobecně bráno jako potvrzení jejího ekonomického i mezinárodně-politického vzestupu. Tři týdny před zahájením sportovní akce roku se však z Brazilců raduje málokdo. Problémy s pořadatelstvím Her se totiž jen přidávají k probíhající politické a ekonomické krizi.

Rio je v podstatě na mizině, peníze na dostavbu infrastruktury nebo zajištění bezpečnosti hledá těžko. Na mimořádná bezpečnostní opatření uvolnila vláda dodatečně téměř 900 milionů dolarů. Zalepila tak ale jen jednu díru v olympijském rozpočtu, který se ze 14 miliard dolarů vyšplhal už na rovných dvacet.

Většina výdajů přitom leží na bedrech státu Rio de Janeiro, jenž však před měsícem vyhlásil stav finanční nouze, jelikož nemá mj. právě na platy policistů, vojáků a hasičů. Ti proti tomu demonstrovali přímo na mezinárodním letišti, kde rozvinuli výrazný transparent s nápisem „Vítejte v pekle“.

Bouří se i ostatní Brazilci. Místo na olympiádu chtějí peníze na zdravotnictví, vzdělání a zmírnění chudoby, kterou jen v Riu trpí 40 procent obyvatel. Vláda slibuje, že udělá všechno pro to, aby patnáct tisíc sportovců a více než půl milionu turistů vyhrocenou situaci pocítilo co nejméně.

Na tuto olympiádu bude Brazílie ještě velmi dlouho doplácet.
Josef Opatrný
hispanista

Kriminalita je dlouhodobým problémem Ria. Od ledna do dubna zde bylo spácháno 1715 vražd, což je o 15 procent více než ve stejném období loňského roku. Na vzestupu jsou i další trestné činy, například únosy aut včetně těch nákladních.

Takto zmizel před dvěma týdny kamion s nákladem technického vybavení pro německé veřejnoprávní stanice ARD a ZDF – v hodnotě 445 tisíc amerických dolarů. Posléze byl nicméně policií nalezen a zločincům zabaven.

Jak odhalila ve své zprávě lidskoprávní nevládní organizace Human Rights Watch, bezpečnostní situaci v Riu ohrožuje i nemalý počet mimosoudních vražd. Mají je na svědomí policisté, kteří berou spravedlnost do vlastních rukou. „Toto nelegální zabíjení obrací komunity proti policii a ohrožuje v důsledku bezpečnost všech,“ upozornila Maria Laura Canineu, ředitelka brazilské pobočky Human Rights Watch.