Bush jedná v Itálii

Řím - Americký prezident George Bush pokračuje ve své zřejmě poslední evropské cestě návštěvou Itálie. Na premiéra Berlusconiho bude naléhat, aby posílil působení italských vojáků v Afghánistánu. Řím by měl podle Bushe také zvýšit nátlak na Írán, aby se vzdal jaderného programu. Ve středu se Bush v Berlíně shodl s německou kancléřkou Angelou Merkelovou na preferování diplomatického řešení. Nevyloučili ale ani použití síly.

Americký prezident George Bush se má setkat nejen s politickými špičkami, ale podle italských médií i s papežem Benediktem XVI. Podle plánovaného programu by návštěva měla vyvrcholit večerní společnou tiskovou konferencí s premiérem Silviem Berlusconim.

Bush věří, že mu Itálie poskytne větší podporu v rámci války proti terorismu v Afghánistánu a při vyvíjení mezinárodního tlaku na Írán, ve kterém Washington vidí velkou hrozbu pro Západ a Izrael. Americké očekávání vychází z toho, že bývalou italskou levicovou vládu, se kterou měly USA složité vztahy, vystřídal pravicový kabinet Bushova přítele Berlusconiho.

Americký vládní speciál přistál v Itálii.
Zdroj: ČT24