Indonéské fotopasti odhalily nové přírůstky vzácných levhartů

Jakarta - Indonéští zoologové se snaží zachránit vzácného levharta jávského, který přežívá jen v několika národních parcích na Jávě. Jeho populace dlouhodobě klesala, teď ale ochránci přírody přinesli z tamního pralesa důkazy o nových přírůstcích. Záběry z fotopastí dali kampani na záchranu šelmy nový impuls.

Levhart jávský je v jakartské zoo celebritou. Skvrnitý predátor žije jen na Jávě a patří mezi kriticky ohrožené druhy. V tamním pralese a horách se vyskytuje odhadem méně než tisícovka jedinců a zoologové se ještě nedávno obávali, že už brzy budou tamní levharti k vidění právě jen v zoo.

Indonéští ochránci přírody se pravidelně vydávají po stopách šelem do pralesů národního parku Gunung Gede-Pangrango v Západní Jávě. Nedávné úlovky jim udělaly velkou radost. „Máme důkaz o úspěšné reprodukci v této oblasti. Objevili jsme mladé levharty, o kterých jsme dosud nevěděli. Dlouhodobý monitorovací program, který sleduje nejdůležitější zvířata v lese – jako jsou právě levharti – je důležitý. Jejich existence má totiž vliv na zbytek ekosystému,“ podotkl manažer programu ochrany Anton Ario.

Levhart jávský
Zdroj: ČT24

Od osmdesátých let, kdy na ostrově zemřel poslední jávský tygr, jsou levharti tamní jedinou velkou kočkovitou šelmou a také hlavním predátorem. Až na pár výjimek žijí jen v národních parcích, jsou to samotáři a s člověkem se setkají tváří v tvář jen zcela zřídka. Spočítat je je tak opravdu obtížné. Zoologům pomáhají v práci už jedenáct let právě fotopasti. V národním parku Gunung Gede-Pangrango jich mají deset. „Díky kamerovým pastím jsme schopní zmapovat výskyt levhartů. Toto zařízení nám umožnilo nejen zjistit jejich počet, ale také poznat oblasti, kde se zvířata pohybují a kde jim to vyhovuje,“ řekl ředitel Národního parku Gunung Gede-Pangrango Agus Wahyudi.

Fotoaparáty používají infračervená pohybová čidla, která snímají změny teplot okolí infračerveného pásma v zorném poli fotopasti. Pořízené snímky se ukládají na paměťovou kartu. Ochránci levhartů je kontrolují jednou do měsíce a pravidelně si z parku odnášejí až čtyři fotografie levhartů. Před třemi lety díky nim napočítali 20 až 24 šelem, nedávné snímky ale zachytili nové přírůstky.

Levhart jávský
Zdroj: ČT24

Anton Ario, manažer programu ochrany, Národní park Gunung Gede-Pangrango:

„Rostoucí populace levhartů v parku není něco, čeho by se lidé měli obávat. Naopak. Ukazuje nám to, že je prales zdravý. Že jsou na tom levharti dobře, jsou taky zdraví a mají dostatek zdravé kořisti.“

Nejvíc šelmám škodí nedostatek potravy a zmenšující se přirozené prostředí. Farmáři je nemají rádi kvůli útokům na domácí zvířata a pytláci je zabíjejí pro jejich krásnou srst. Fotopasti mají za úkol nejen sledovat vývoj populace levhartů, ale slouží rovněž jako zdroj nových informací. Ochranáři je využívají při osvětě mezi místními obyvateli a v rámci vlastního programu odchovu. „Tím, že budeme pohyb levhartů z povzdálí sledovat, získáme snad víc informací o jejich chování a rozmnožování. Ve studiu těchto šelem nám mohou fotopasti opravdu pomoct,“ konstatoval zoolog Gono Semiadi.

Šancí je pro levharty i odchov v zajetí

Do parku se nyní vydávají nastražit další fotoaparáty. Během tří let chtějí mít na každých dvou kilometrech pralesa jedno zařízení. Novou naději pro jávské levharty dává kromě snímků z fotopastí i program odchovu v zajetí. V Berlíně se v lednu narodila dvě zdravá mláďata. Právě tamní zoo je jedinou na světě kromě té v Jakartě, kde tyto šelmy mají.

Levhart jávský na Jávě (zdroj: ČT24)