Na Floridě řádí krajta tmavá

Washington - Asijský hadí tyran postupně užírá Floridu, varují ochránci přírody. Ve slavném národním parku Everglades se totiž přemnožila krajta tmavá. Tvor, který je původem z druhého konce světa, si floridské močály oblíbil, stejně jako savce, kteří v nich žijí. Poslední dobou jich vlivem predátora dramaticky ubývá.

Krajta má pouze dva nepřátele - lidi a aligátory

Krajta tmavá si oběti příliš nevybírá. Vědci se obávají, že už nyní vážně poškozuje potravní řetězec. Krajta má v močálech jen pár vážných nepřátel. „Jsou tu skutečně jen dva tvorové, kteří dokážou krajtu ulovit a případně sníst. My, lidi, a pak aligátoři - ovšem jen ti větší. Had tady má ideálních prostředí. Podnebí je teplé, takže mu nehrozí, že zmrzne. Má tu spoustu zarostlých ostrůvků s vyššími stromy, na které může vylézt. A kromě toho umí skvěle plavat. Zkrátka je stvořený k úspěchu. Což je dost děsivé,“ podotkla ekoložka Kristen Hartová.

Jak se přistěhovalec z jihovýchodní Asie do Everglades dostal, není úplně jasné. Zřejmě šlo původně o uprchlé nebo vyhozené domácí mazlíčky, kteří se pak nerušeně přemnožili. Dalším pachatelem, jehož vědci podezírají, ale může být i hurikán Andrew. Když v roce 1992 pustošil floridské pobřeží, padly mu za oběť i obchody se zvířaty a terária vystavující plazy. Přeživší utečenci pak hledali ideální místo k životu. I když na místo dorazí ročně na milion turistů, drtivá většina z nich krajtu nespatří.

Krajta tmavá
Zdroj: ČT24

Linda Frierová z informačního centra Národního parku Everglades:

„Je to velmi tajemné zvíře. Stěží je uvidíte, i když bude těsně vedle vás. Nechtějí být spatřeni. Takže když se sem vypravíte, spíš zahlédnete jiná zvířata než krajtu. Ale pozor, to ještě neznamená, že krajta nevidí vás. Může být skutečně blízko. Jsou zkrátka tam někde venku a nikdo neví, kolik jich vlastně je.“

Zatím se krajty zaměřují jen na menší savce. I tak ekologové tuší, že musejí rozpínavost druhu zastavit. Chtějí to udělat co nejpřirozenější cestou, a tak postupně mapují chování a pohyb hadů. Když se jim podaří krajtu objevit, znehybní ji uspávací střelou a pak implantují několik zařízení, která pomáhají sledovat místo pobytu i rychlost pohybu. Při odchytu se také rovnou kontroluje obsah žaludku. „Je to vlastně stejné, jako když pozorujeme ohrožené druhy zvířat. Tam na základě biologických pozorování určíme, jak jim pomáhat. Tady je ovšem cíl přesně opačný. Zkoušíme porozumět přirozenému chování krajty tmavé proto, abychom její stavy dokázali snížit,“ konstatovala Hartová.

Krajta tmavá
Zdroj: ČT24

Zdá se, že se krajty krmí přímo užitečnými anebo přímo ohroženými savci. Jeden z nich, křeček floridský, žije na ostrově Key Largo, jen 64 kilometrů od vstupu do národního parku. Ekologové tady první krajtu chytili před pěti lety. Osudnou se jí stala večeře. „Dostali jsme ji jenom proto, že snědla křečka floridského, kterého kolegové předtím očipovali jako ohrožený druh. Takže jsme chtěli lokalizovat křečka a čekala na nás krajta. Zabili jsme ji a v žaludku jsme našli křečky dva,“ podotkl biolog Robert Reed.

Počet pozorování některých druhů savců v parku Everglades se prudce snížil. Oproti číslům z roku 1997 zmizelo 99 procent mývalů a vačic, 94 procenta populace jelence běloocasého a 87 procent rysů červených. Králíci a lišky, které minulá studie běžně zmiňovala, už v 21. století vědci nespatřili během několikaletého pátrání vůbec.

Stát Florida zakázal domácí chov krajty tmavé před dvěma lety. Začátkem tohoto roku padl i federální zákaz dovozu tohoto druhu. V Everglades se podařilo od roku 2000 odchytit 1 800 kusů.

Krajta tmavá v národním parku Everglades (zdroj: ČT24)
Vydáno pod