Novým mexickým prezidentem zvolen Nieto

Mexiko – Mexiko si v noci na dnešek zvolilo novou hlavu státu, kterou se stal kandidát centristické Institucionální revoluční strany (PRI) a bývalý guvernér státu México Enrique Peňa Nieto. V obou parlamentních komorách - Poslanecké sněmovně i Senátu - ale bude v menšině. PRI v Mexiku vládla většinu dvacátého století a nyní získala zpět moc, kterou ztratila před dvanácti lety, kdy ji voliči potrestali za korupci a autoritářský styl.

Pětačtyřicetiletý Nieto po kampani postavené na slibech hospodářských reforem porazil levicového kandidáta a bývalého starostou mexické metropole Andrése Manuela Lópeze Obradora, jenž kandidoval za koalici v čele se Stranou demokratické revoluce (PRD). Obrador zatím odmítl porážku uznat a uvedl, že počká na úplné sečtení hlasů.

„Mexičané dali naší straně další šanci. Odvděčíme se jim výsledky,“ řekl pětačtyřicetiletý Peňa Nieto svým stoupencům v hlavním městě v noci na dnešek poté, co byly oznámeny předběžné výsledky. Podle Federálního volebního institutu získal Peňa Nieto asi 38 procent hlasů, zatímco López Obrador, který kandidoval za koalici v čele se Stranou demokratické revoluce (PRD), o šest procent méně.  

Felipe Calderón, mexický prezident:

„Enrique Peňa Nieto zvítězil a 1. prosince se stane novým prezidentem Mexika. Moje vláda je připravena spolupracovat na tom, aby změna administrativy proběhla spořádaně a transparentně.“

„Je to ohromné vítězství,“ prohlásil Nietův volební manažer Luis Videgaray. „Odhady směřují k příznivému a nezvratnému výsledku, že vítězem je Enrique Pena Nieto,“ uvedl předseda PRI Pedro Joaquín Codwell.

Ilustrační foto
Zdroj: Bruno Gonzalez/AP/ČTK

Nieto v nedělním projevu prohlásil, že bude pokračovat v boji se zločinností s „novou strategií, která omezí násilí“. Odmítl také tvrzení kritiků, že jeho strana bude usilovat o dohodu s jedním nebo více drogovými kartely. „Řeknu to jasně. Nebude žádná dohoda, žádné příměří s organizovaným zločinem,“ prohlásil. Nieto také v kampani sliboval posílit ekonomický růst, otevřít státní ropný podnik Pemex zahraničním investicím, zlepšit vybírání daní a uvolnit trh práce. „Je to jediná strana, která dokázala, že umí vzít zemi za otěže, a nakopnout ekonomiku. Je teď jiná s novou silou. Už neudělá stejné chyby jako dřív,“ řekl stoupenec Enrique Peña Nieta Jesús Aguilar.

Přestože Peňa Nieto podle dosavadních výsledků s přehledem vyhrál, přes 60 procent Mexičanů hlasovalo proti němu. Třetí skončila se ziskem asi 26 procent hlasů Josefina Vázquezová Motová, která kandidovala za konzervativní Stranu národní akce (PAN) odcházejícího prezidenta Calderóna. Doplatila na často barbarskou krvavou válku s drogovými kartely, do níž Calderón nasadil armádu a která si vyžádala na 55 tisíc životů.

Nieto novým mexickým prezidentem (zdroj: ČT24)

Hlasovacím právem disponuje přes 79 milionů Mexičanů, kteří mohli své hlasy odevzdávat do 18:00 místního času (pondělí 01:00 SELČ). Průběh voleb, které se konaly pod masivním dohledem policie i armády, byl podle agentury AP převážně pokojný. Vedle hlavy státu se ve volbách rozhodovalo o novém složení parlamentu a Senátu. Voleni byli rovněž guvernéři šesti států a starosta mexické metropole.