Ruská Nultá léta kritizují první dekádu 21. století

Moskva - Film Nultá léta sbírá diváky na ruském internetu. Mluví se o zatím nejucelenější kritice poměrů nastolených za vlády Vladimira Putina. Pro Kreml však jde o nečekaný úder, který navíc přichází z netradičního centra odporu, konkrétně z východní Sibiře. Snímek natočila regionální soukromá televize ve městě Krasnojarsk.

Nultá léta jsou podle tvůrců filmu doba, kdy v Rusku vznikl systém tzv. mocenské vertikály, ožila cenzura, rozbujela korupce a vládnoucí státně-byrokratická třída se vymkla jakékoli kontrole. Právě tak o první dekádě 21. století vypráví nový film Vadima Vostrova. 

„Na federálních kanálech existuje jakýsi svérázný zákaz svobodného výkonu novinářské profese. A tak jsem udělal pro region něco netypického a pustil se do federálního tématu,“ vysvětluje ředitel soukromé regionální televize TVK a autor filmu Vostrov. 

Leonid Parfjonov, novinář, předák opozičního hnutí za čestné volby

„Je vidět, že si (vládnoucí třída) počínají tak, jako by všichni v téhle zemi byli jejich podřízení. Jako by jim celá tahle země patřila.“

  • Z filmu Nultá léta zdroj: ČT24
  • Krasnojarsk zdroj: ČT24

Na filmu se podílel celý novinářský tým zdejší soukromé regionální televize. Kanál se sice nikdy netajil svými opozičními sklony, i tak to ale pro něj byl krok do neznáma. „Samozřejmě, že jsme měli obavy. Ale co. Když se budou všichni v naší zemi bát, daleko se nedostaneme. To je jisté,“ říká producentka filmu Nultá léta a zástupkyně ředitele televize Ksenia Čerepanovová. 

Lidé v Krasnojarsku se bouří pravidelně

To, že taková obžaloba systému nezazní z Moskvy nebo Petrohradu, ale z nejmenšího a nejodlehlejšího z ruských milionových měst, čekal málokdo. Krasnojarsk přitom na pomyslné mapě protestních nálad zdaleka není bezvýznamným bodem. „Všechny protestní akce po loňském prosinci tu byly masové, sešlo se vždycky aspoň tisíc lidí. Mezi nimi úplně nové tváře, které dřív nebylo vidět, ale teď chodí pravidelně,“ dodává aktivista opozičního hnutí Solidarita Denis Sťjažkin. 

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

Vládní strana Jednotné Rusko má přitom v Krasnojarsku dlouhodobě podprůměrné výsledky. Při nedávných volbách starosty sice její kandidát zvítězil, ale jen díky tomu, že se od strany co nejvíc distancoval. Stejně jako v Moskvě i tady stávající moc z velké části ztratila důvěru. Jak se ale ukazuje, neznamená to automaticky zisk pro opozici.