Čtyři tóny motají hlavu světovým médiím. Co si Cameron broukal při odchodu?

„Du, důů, dů, dů…“ Popěvek, který zachytil zapnutý mikrofon po projevu končícího britského premiéra Davida Camerona, na sebe strhnul podobnou pozornost jako oznámení, že by ho ve funkci měla do několika dní nahradit Theresa Mayová. Média na celém světě se nyní zabývají tím, zda šlo o melodii z Medvídka Pů nebo znělku seriálu Západní křídlo.

Britská radiová stanice Classic FM popěvek analyzovala a dospěla k závěru, že šlo o jednu z Beethovenových skladeb. Mezi dalšími tipy se objevil i Final Countdown nebo The Great Escape. Melodie, na konci doprovázená premiérovým rázným prohlášením „Right!“, po kterém si mikrofon sundal, ale nezaujala jen spekulanty, kteří se snaží rozklíčovat její původ.

Hudebníci a hudební nadšenci se na krátký úryvek vrhli a začali jej přepracovávat do nejrůznějších verzí. Brzy se tak na internetu objevily plné orchestrální verze včetně notových zápisů, nebo Cameronův Waltz.

Uživatelé sociální sítě se proti názvu Cameronův žalozpěv, jak melodii pojmenovalo právě rádio Classic FM, naopak vzbouřili. Argumentovali tím, že jak popěvek, tak i sám Cameron působili docela vesele a do dveří s číslem 10 se vracel lehkým krokem.

 Původ melodie ale není jedinou „lehčí“ otázkou, která se k odchodu premiéra z Downing street po jeho šestiletém působení na této adrese váže. Čtenáře zarmoucené Cameronovým odchodem zajímal i osud premiérova kocoura.

Larry zůstává na Downing street

Kocour Larry, který se do čísla 10 nastěhoval v roce 2011 jako hlavní myšilov a mazlíček, ale bydliště nezmění. „Je to kocour našich úředníků a nepatří Cameronovým – určitě na Downing street zůstane.“ potvrdil mluvčí vlády.

Kocour Larry před Downing street 10
Zdroj: PETER NICHOLLS/Reuters

Na kocourově neoficiálním twitterovém profilu se po Cameronově pondělním oznámení o plánované rezignaci objevila zpráva: „Neznáte někdo kvalitního kočičího pečovatele, který by měl zítra čas? Ve středu bych na někoho potřeboval udělat dojem…“