Za papeže bude prvně v historii mluvit Američan

Současný mluvčí Vatikánu Federico Lombardi na konci měsíce skončí ve funkci, kde jej nahradí jeho dosavadní zástupce, americký novinář Greg Burke. Třiasedmdesátiletý Lombardi začal za Svatý stolec mluvit před deseti lety, do funkce ho jmenoval tehdejší papež Benedikt XVI. Američan bude funkci tiskového mluvčího papeže vykonávat poprvé v historii.

Šestapadesátiletý Burke začal pro tiskové oddělení Vatikánu pracovat v roce 2012. Předtím působil řadu let v časopise Time, jako reportér v televizi Fox a také jako dopisovatel agentury Reuters.

Federico Lombardi
Zdroj: Reuters

Do služeb církevního státu nastoupil jako specialista na styk s veřejností ve velmi vypjaté době, kdy se probíraly případy pedofilních kněží, korupční skandály nebo dozvuky aféry VatiLeaks s únikem důvěrných dokumentů. Burke je členem vlivné katolické konzervativní skupiny Opus Dei.

„Jsem velmi nadšený. Současně však musím říci, že neskrývám ani jisté obavy. Uvědomuji si, že práce tiskového střediska není snadná. Práce novináře, kterou jsem doposud dělal, se mi velice líbila, ale ta nynější se mi zdá mnohem komplikovanější,“ řekl Burke Vatikánskému rozhlasu.

Paloma Garcíová po jmenování do funkce
Zdroj: Reuters

Ve funkci zástupce mluvčího Vatikánu vystřídá Burkeho španělská novinářka Paloma Garcíová, která se stane první ženou v této pozici. Čtyřicetiletá novinářka dosud působila jako zpravodajka španělského rozhlasu COPE v Římě a ve Vatikánu.

Burke i Garcíová se funkcí ujmou 1. srpna, kdy Federico Lombardi oficiálně odejde do důchodu.