Děti tématem britského boje o premiérské křeslo: Leadsomová se omlouvá bezdětné Mayové

Kandidátka na britskou premiérku Andrea Leadsomová se omluvila své stranické soupeřce Therese Mayové za své poznámky o tom, že mateřství by z ní udělalo lepší premiérku. Ministryně vnitra Mayová nemá děti, tudíž nebude mít tak reálný podíl na budoucnosti země, uvedla Leadsomová v sobotním rozhovoru pro deník The Times.

Náměstkyně ministryně energetiky Leadsomová je v boji o předsednictví britských vládních konzervativců považována za outsidera. Sama má tři děti. Mayová v nedávném rozhovoru řekla, že se s manželem o potomky neúspěšně snažili.

„Upřímně si myslím, že jako matka máte reálnější podíl na budoucnosti země, hmatatelný podíl. Ona (Mayová) zřejmě má neteře, synovce, spoustu dalších lidí. Já ale mám děti, které samy budou mít děti a ty budou přímou součástí toho, co se bude odehrávat,“ měla Leadsomová sdělit novinářce The Times. Uvedla také, že Mayová musí být velice smutná, že nemá děti.

Nechtěla jsem, aby se z toho stalo téma, brání se Leadsomová

„Doslova jsem řekla, že mateřství by nemělo v kampani hrát žádnou roli. Tlačili mě, abych řekla, jak moje názory formovaly děti. Já jsem to jako téma využít nechtěla. Mít děti nemá se schopností být premiérem žádnou souvislost. Je mi hluboce líto, pokud někdo získal dojem, že si myslím něco jiného,“ řekla Leadsomová listu The Daily Telegraph.

Kojenecký ústav
Zdroj: Jan Zátorský/isifa/LN

Už o víkendu kandidátka tvrdila, že The Times napsal „přesný opak toho, co řekla a co si myslí“, což list ovšem odmítá. Nebývalá vlna kritiky Leadsomovou překvapila. Prý se ocitla pod enormním tlakem a cítí se zdrcená.

Mezi kritiky byla třeba ministryně obchodu Anna Soubryová, podle níž se Leadsomová na kandidátku nehodí. Vůdkyně skotských konzervativců poukázala na „třídní propast“ mezi oběma kandidátkami. Zákonodárce Alan Duncan pak označil její poznámky za „odporné“.

Za Leadsomovou se naopak postavil bývalý lídr konzervativců Iain Duncan Smith, který si myslí, že jde o „snahu některých poslanců poškodit její pověst“.

Sama Mayová záležitost přímo nekomentovala, vyzvala ale svou volební soupeřku, aby se připojila k její snaze vést čistou a nezáludnou kampaň. Za nejnovější omluvu prý Mayová své stranické kolegyni poděkovala v textové zprávě, píše server BBC.

Na konci června se v referendu 52 procent účastníků hlasování vyslovilo pro odchod Británie z evropského bloku. Zatímco Mayová chtěla udržet zemi v Unii, Leadsomová upřednostňovala odchod.

Cameron: Brexit je realita, Britové ji musí přijmout

Od Cameronova nástupce se očekává, že v Bruselu aktivuje článek 50 Lisabonské smlouvy o reformě EU, který řeší odchod ze společenství. Výsledek celostranického korespondenčního hlasování bude znám do 9. září.

Brexit znamená brexit a my chceme, aby to byl úspěch. Naše země potřebuje silné a zkušené vedení, které by nás provedlo časy hospodářské a politické nejistoty, aby vyjednalo co nejlepší dohodu s Evropskou unií, kterou opouštíme, a aby vytvořilo naši novou roli ve světě.
Theresa Mayová

Mayová už zdůraznila, že výsledek referenda je jednoznačný a Londýn nebude hledat způsob, jak v EU zůstat nebo se k ní znovu připojit. Také končící premiér konstatoval, že Británie musí přijmout brexit jako realitu. Zůstat velmi blízko Unii ale patří mezi základní britské zájmy, dodal Cameron. Britská vláda už dříve odmítla petici více než čtyř milionů Britů, kteří požadovali nové hlasování.