Finále Eura pohlídala policie, hasila jen konflikt u fanzóny

Fotbalisté Portugalska zvítězili ve finále fotbalového Eura v Paříži, zápas se odehrával za mimořádných bezpečnostních opatření. K výraznějším konfliktům během vrcholu turnaje nedošlo, pouze musela francouzská policie použít slzný plyn a vodní děla proti výtržníkům, kteří se pokusili během zápasu dostat do již uzavřené fanzóny pod Eiffelovou věží.

Francie zavedla výjimečný stav po pařížských útocích, při nichž zemřelo v listopadu 130 lidí. Finálový zápas začne v Paříži na Stade de France v 21 hodin. Právě na tomto stadionu došlo k jednomu ze série koordinovaných atentátů.

„Máme tu nebezpečí terorismu a to by mělo stačit k vysvětlení opatření poblíž zóny fanoušků. Navíc je to naprosto výjimečná věc, skoro jako oslavy nového roku,“ konstatoval pařížský policejní šéf Michel Cadot k opatřením před zápasem.

Francouzským fotbalistům se podařilo upozadit problémy a těžké vzpomínky na loňský černý rok, kdy Francii dvakrát zasáhli teroristé. Přes počáteční obavy se z mistrovství stala hlavně sportovní událost. Šampionát byl dosud z bezpečnostního hlediska klidný, největší problém způsobili fotbaloví chuligáni.
Petr Zavadil
zpravodaj ČT

Situaci v ulicích hlídalo na 1900 policistů hlavně poblíž centra. Do již uzavřené fanzóny pod Eiffelovou věží se krátce před zápasem zkoušeli dostat fanoušci. Prostor, v němž mohou příznivci sledovat zápasy na velkoplošných obrazovkách, už ale dvě hodiny před výkopem dosáhl své maximální kapacity. Do obří fanzóny se vešlo zhruba 90 tisíc lidí.

Proti desítkám těch, kteří se snažili dostat dovnitř už po uzavření, zasáhla policie nejprve slzným plynem a poté i vodními děly. Hasiči zároveň likvidovali ohně, které výtržníci nedaleko fanouškovské zóny zapálili.

Největší potíže způsobili na šampionátu fotbaloví výtržníci. Hned na začátku mistrovství proběhly potyčky anglických a ruských fanoušků. Rusko bylo kvůli nepokojům podmínečně vyloučeno z mistrovství Evropy a při vyšetřování UEFA padla jasná vina na ruské fanoušky.

Zadrženy byly desítky lidí, tři ruské příznivce už poslal soud v Marseille do vězení, v němž stráví jeden až dva roky. Podle vysokých činitelů Whitehallu se část z ruských fanoušků rekrutovala z „uniformovaných složek“. Ruská vláda ale obvinění odmítá.

Ruští fanoušci na Euru
Zdroj: Benoit Tessier Livepic/Reuters

Letní počasí a přítomnost Francouzů ve finále vytvořily pozitivní atmosféru, která v posledních měsících v Paříži příliš nepanovala. „Na semifinále se dívalo v televizi 19 milionů lidí,“ konstatoval zpravodaj ČT Petr Zavadil.

Francouzská policie na Euru
Zdroj: Eric Gaillard/Reuters