Anonym vyhrožuje všem policistům v Dallasu, odstřelovač zjevně chystal krvavější útok

Policie v Dallasu je v nejvyšší pohotovosti. Anonym vyhrožuje všem policistům ve městě. Policejní oddělení podnikla mimořádná bezpečnostní opatření, budovu hlídá speciální zásahová jednotka. Ve městech v USA mezitím dál pokračují protesty proti policejnímu násilí na černoších. Policie zadržela desítky lidí, došlo i na ojedinělé konflikty, po kterých je několik zraněných. Vlnu násilí rozpoutaly dva zákroky proti černochům.

Budova policejního ředitelství v Dallasu je uzavřená a obklopila ji vozidla speciální jednotky SWAT, podle svědků byly zatarasené i příjezdové ulice. Policie později všechna opatření popřela. Oznámila jen, že pátrala po podezřelém člověku, nikoho ale nenašla.

V napjaté atmosféře se v Dallasu uskutečnily pohřby obětí čtvrteční střelby. Černošský útočník Micah Johnson, který měl za sebou službu v armádě, při demonstraci proti policejnímu násilí zastřelil pět policistů a sedm dalších zranil, poranil i dva civilisty.

Střelec z Dallasu psal vlastní krví po zdi

Johnsona zabila v garážích výbušnina, kterou na místo dopravil robot. Během doby, kdy byl obklíčený, psal na zdech parkoviště vzkazy vlastní krví. V rozhovoru se CNN to prohlásil šéf dallaské policie David Brown. Útočník na zdi napsal například iniciály RB, jejichž význam vyšetřovatelé zjišťují.

Anonym v Dallasu vyhrožuje všem policistům ve městě (zdroj: ČT24)

Při domovní prohlídce našla policie u Johnsona mimo jiné předměty potřebné k výrobě nálože nebo deník, ze kterého vyplývalo, že zamýšlel i krvavější útok. Johnson navíc před časem v Dallasu navštěvoval kurzy bojové taktiky, jejichž součástí byly i střelba v pohybu nebo rychlá změna pozic. Podel sousedů cvičil bojovou taktiku i na zahradě.

Do ulic znovu vyšly stovky lidí

Policisté z Dallasu přitom odmítají, že by měli s kýmkoli nějaké problémy. „Máme dobré pracovní vztahy s naší komunitou. Není to sice úplně perfektní, stále se snažíme porozumět, koho vlastně chráníme, ale lidé nás s láskou podporují,“ řekl černošský policista Ira Carter.

Vlnu násilí vyvolaly dva případy, kdy policisté zastřelili při běžných kontrolách v Minnesotě a Louisianě dva černochy. Incidenty a protesty se teď konají po celé zemi. V sobotu uzavřely hlavní dopravní tepny několika amerických měst. 

Květiny před policejním ústředím v Dallasu
Zdroj: Gerald Herbert/ČTK/AP

Protesty byly převážně nenásilné, při střetech v Saint Paul v Minnesotě ale bylo zraněno pět policistů. Demonstranti po nich házeli kameny, láhve a dělbuchy. Policisté je nakonec rozehnali pomocí pepřového spreje a slzného plynu.

Stovky lidí vyšly do ulic i v Baton Rouge v Louisianě, kde policisté tento týden zastřelili Altona Sterlinga. I zde došlo k drobným potyčkám. Bahamy, Bahrajn a Spojené arabské emiráty varují své občany, aby se během cest do USA vyhýbali místům, kde se demonstruje, a aby policii neodporovali.

Americký prezident Barack Obama odmítá názor, že násilnosti jsou důkazem rozštěpení americké společnosti. K násilí podle něj přispívá velká míra rozšíření zbraní mezi lidmi. Počínání policistů v Minnesotě a Louisianě ale kritizoval. Takové zacházení policie s menšinami by podle něj mělo znepokojovat všechny Američany.