Asad: Řešení krize znají jen Syřané

New York/Damašek - Syrský prezident prezident Bašár Asad odmítl zahraniční řešení syrského konfliktu, cestu z krize podle něj znají jen Syřané. V rozhovoru pro íránskou státní televizi také tvrdil, že v Sýrii působí teroristická síť al-Káida a Damašek musí zničit tisíce teroristů, aby ochránil obyvatele. Centrem Damašku přitom dnes otřásl mohutný výbuch. Podle syrských médií zranil tři lidi. Tamní státní televize vzápětí obvinila z útoku na justiční palác povstalce. Opozice odmítla plán zmocněnce OSN Kofiho Annana na vytvoření vlády národní jednoty, pokud nebude obsahovat požadavek na odchod prezidenta Bašára Asada. Nový plán se příliš nezamlouvá ani Rusku.

Útok byl údajně spáchán pomocí magnetických bomb. Vybuchly pouze dvě, třetí byla zneškodněna. Budova soudu podle svědků nevypadá nijak poškozená. Nálože explodovaly na parkovišti, které používají soudci a další pracovníci soudu. Jde o další útok v metropoli zaměřený na režim. Ve středu ozbrojenci přepadli provládní televizní stanici, zabili sedm jejích zaměstnanců a další zajali.

Vzniknout má vláda národní jednoty - mnoho šancí ale nemá

Jeden z diplomatů uvedl, že vyloučení účasti některých politiků ve vládě se týká například syrského prezidenta Bašára Asada, i když jej dokument výslovně nejmenuje. „Pro nás je návrh pořád nejasný. Pokud ale jasně nepožaduje, aby Asad odstoupil, je pro nás nepřijatelný,“ řekl výkonný člen opoziční Syrské národní rady Sámir Našar.

Bojovník Syrské svobodné armády (FSA) Ahmad:

„Je to další hloupost a bludiště, v němž se máme ztratit a dohadovat se o tom, kdo má, nebo nemá být ve vládě. Jsem proti tomu plánu a proti Annanovi. Kolik plánů už navrhl? Jediné, co (diplomaté) dělají, je to, že poskytují čas k dalšímu zabíjení.“

Annanův návrh bude jedním z hlavních bodů programu sobotního jednání v Ženevě, jehož se vedle pětice stálých členů Rady bezpečnosti OSN (USA, Británie, Francie, Čína a Rusko) zúčastní také zástupci EU, Turecka nebo Ligy arabských států. „Akční skupina pro Sýrii by měla odsouhlasit zásady a principy pro přechodný politický proces, který uspokojí požadavky syrského lidu. Měla by také odsouhlasit kroky, které tyto cíle zrealizují,“ řekl Annan.

Ruský vyslanec při OSN Vitalij Čurkin ale prohlásil, že není jisté, že bude Annanův nový plán v Ženevě schválen. „Cokoli Kofi Annan připravuje, bude jenom podklad pro diskusi ministrů,“ řekl.

Hillary Clintonová, ministryně zahraničí USA:

„Pokud bude Kofi Annan schopný naformulovat cestovní mapu k předání politické moci, což je to, co má v úmyslu, a podpoří to země, jako je Čína a Rusko, vyšle to úplně jiný signál. Bylo by to poprvé, co dá mezinárodní společenství něco takového najevo. Asad na to bude muset odpovědět.“

Podle původních zpráv založených na diplomatických zdrojích z New Yorku by mělo Annanův plán podpořit všech pět stálých členů Rady bezpečnosti, které mají právo veta, tedy i Rusko, které dosud stálo za syrským prezidentem. 

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ale později z Moskvy vzkázal, že Rusko nepodpoří žádné řešení, které by bylo Syřanům vnuceno zvenčí. Doporučil světovému společenství, aby nepředjímalo výsledek dialogu, který musejí vést mezi sebou strany v Sýrii.

Kofi Annan
Zdroj: ČT24