Costa Concordia ztroskotala kvůli špatné konstrukci, tvrdí právník

Řím - Za havárii lodi Costy Concordie mohla její špatná konstrukce, tvrdí nová žaloba proti největšímu světovému provozovateli výletních lodí Carnival Corp. Podle ní by vinu za smrt nejméně 25 lidí měli nést architekti a designéři společnosti. Italská prokuratura dává vinu kapitánovi, který se měl s lodí pohybovat nebezpečně blízko břehu ostrova Giglio. Čelí proto několika obviněním včetně zabití.

Podle právníka Johna Arthura Eavese společnost profitovala z nebezpečné konstrukce lodi. Výletní loď Costa Concordia najela na mělčinu u toskánského ostrova Giglio 13. ledna, zemřelo nejméně 25 lidí. Záchranné týmy nyní začaly s přípravou na vytažení způlky ponořené lodi. Jedná se o největší operaci svého druhu, píše server todaysthv.com.

Eaves tento postup kritizuje. Je to podle něj neuctivé vůči obětem. „Společnost má tu drzost, že se pokusí vyzvednout Costu Concordii, o níž víme, že byla špatně navržena. Je to hanba a je to neuctivé vůči rodinám, které ztratily své milované, snažit se dát znovu do víru obchodu tuto loď a uvést další cestující v ohrožení,“ poznamenal právník.

Havárie lodi Costa Concordia
Zdroj: ČTK/AP/Gregorio Borgia

V nové žalobě Eaves uvádí, že byla lodní konstrukce špatně navržena a hrála roli i v problematické evakuaci cestujících. „Podali jsme žalobu na společnost Carnival spolu s architekty a designéry,“ podotkl právník. Ten doporučil přeživším a příbuzným obětí, aby se soudili s mateřskou společností sídlící v USA, a ne s její „dcerou“ v Itálii, dovává server todaysthv.com.