Pokus rumunského expremiéra o sebevraždu byl asi fingovaný

Bukurešť – Snaha vyhnout se trestu zřejmě stála za údajným pokusem rumunského expremiéra o sebevraždu. Socialista Adrian Nastase byl minulý týden odsouzen ke dvěma letům vězení za ilegální financování volební kampaně své strany. Rumunští prokurátoři začali už kvůli podezření z napomáhání pachateli vyšetřovat jednoho lékaře a trojici policistů. Podle všeho byl pokus o sebevraždu jen fingovaný.

Nejvyšší soud minulou středu potvrdil pro Nastaseho dvouleté vězení. O několik hodin později k jeho domu přijeli policisté, aby ho odvezli do nápravného zařízení. Krátce poté ale dorazila i sanitka, která expremiéra dopravila do nemocnice. Jeho rodina a straničtí spojenci včetně ministra vnitra Ioana Ruse tvrdili, že expremiér se v přítomnosti policistů pokusil zastřelit revolverem. Této verzi zpočátku prokuratura věřila, nicméně pochybnosti vyvolalo to, že nikdo z mnoha novinářů, kteří čekali před Nastaseho domem, neslyšel výstřel. Nevšimli si ani toho, že by Nastesemu při přenášení do sanitky tekla krev z krku, do něhož se údajně střelil. Podle svědka měl kolem krku omotanou jen lehkou šálu, nikdo mu nenasadil kyslíkovou masku.

V nemocnici podle výpovědí lékařů nebyl předseda vlády z let 2000 až 2004 operován okamžitě, ale až druhý den ráno. Tvrdili, že střela nezasáhla žádný důležitý orgán. Přesto nedošli k závěru, že Nastase je schopen nastoupit výkon trestu. Nadále je hospitalizován. O expremiérova ošetřujícího lékaře Šerbana Bradišteanua, který stojí politicky blízko Nastasemu, se už delší dobu zajímá prokuratura kvůli podezření ze zpronevěry.

Vášnivý lovec Nastase jakoukoliv vinu odmítá a tvrdí, že proces s ním byl politický. Stále hraje významnou roli ve vládní Sociálně demokratické straně a má blízké vazby na současného premiéra Victora Pontu, který sám čelí obvinění z plagiátorství.

Vydáno pod