Irácká armáda čistí Fallúdžu od posledních islamistů

Irácké bezpečnostní složky začaly s důkladnou kontrolou Fallúdži. Ve městě hledají miny a zbraně, které tam během dvouleté nadvlády zanechali bojovníci z Islámského státu. Vyhnat se je podařilo před týdnem, vojáci od nich i nadále čekají menší guerillové útoky.

Elitní protiteroristické jednotky irácké armády projíždějí postupně každou fallúdžskou ulici, prohledávají budovu vedle budovy. Žádní bojovníci Islámského státu by už ve městě být neměli, přesto vojáci nenechávají nic náhodě.

Uvnitř jednoho z bytů nacházejí zbraně, hledají i nastražené výbušniny. Pohyb v prázdném městě mezitím kontrolují ostřelovači. To, že radikálové zas tak daleko nejsou, dobře vědí. Jejich několik kilometrů vzdálené střety s armádou doléhají až sem.

„Armáda je teď na druhé straně města a bojuje s Daeš. Snaží se zachránit civilisty a zabít členy Daeš,“ popisuje člen irácké protiteroristické jednotky boje, které probíhají pouhých osm kilometrů za městem.

Irácké jednotky čistí Fallúdžu (zdroj: ČT24)

Obyvatelé města si na návrat musí počkat

Z dříve živého místa s přezdívkou Město Mešit mnoho nezbylo. Domy, které jejich obyvatelé před měsíci narychlo opouštěli, už často nestojí. Místní jsou rozesetí po vládních uprchlických táborech a se situací se vyrovnávají jen těžko.

„Jsme žijící tragédie. Nemáme žádnou elektřinu, musíme stát dlouhé fronty na vodu. Je tu všude prach a stan nemůžeme kvůli horku zavřít,“ říká jeden z mužů, který přežívá v provizorním obydí. „My, lidé z Fallúdži se cítíme ponížení. Doufáme jen v to, že se vrátíme do svých domovů, nic víc,“ dodává.

Do těch, ze kterých něco zbylo, se snad budou moct vrátit v srpnu. Do té doby by měly speciální jednotky stihnout oblast odminovat a přesunout se blíže k Mosulu. Poslední baště, kterou Islámský stát i nadále drží.