Turecko hrozí Sýrii, podle Asada je země ve válce

Ankara - Turecký premiér Recep Tayyip Erdoğan pohrozil syrské armádě, že na ni zaútočí, pokud se přiblíží ke společné hranici. Je to reakce na páteční sestřelení turecké stíhačky. Incident ostře odsoudila i Severoatlantická aliance. Šéf NATO Anders Fogh Rasmussen po mimořádném zasedání velvyslanců při NATO řekl, že jde o nepřijatelný a odsouzeníhodný čin. Podle záznamů z radarů byl turecký stroj sestřelen v mezinárodním prostoru, spadl do syrských teritoriálních vod. Napjatou situací se bude zabývat i Rada bezpečnosti OSN. Na předměstí Damašku se mezitím rozhořely nejtěžší boje od vypuknutí protestů, za poslední dva dny tu zahynulo přes 160 lidí. Prezident Bašár Asad při jednání syrské vlády řekl, že země je v opravdové válce a že vše musí být nyní podřízeno konečnému vítězství.

Ankara v příštích dnech rozhodne, zda přeruší dodávky elektrické energie do Sýrie v rámci odvetných opatření. Místopředseda turecké vlády Bülent Arinç upozornil, že turecká vláda doposud zachování dodávek považovala za nezbytné z humanitárních důvodů. Podle televize Al-Arabíja turecký ministerský předseda Erdoğan označil syrskou vládu za tyranskou a řekl, že Ankara pomůže syrskému lidu zbavit se diktátora. Upozornil přitom na skutečnost, že syrské vrtulníky už pětkrát pronikly do Turecka.

Recep Tayyip  Erdoğan, turecký premiér:

„Jakýkoli vojenský objekt přibližující se k našim hranicím ze Sýrie, který bude představovat bezpečnostní riziko, bude vyhodnocený jako ohrožení a bude považovaný za vojenský cíl.“

Rasmussen po mimořádném zasedání velvyslanců při NATO odsoudil syrské páteční sestřelení tureckého letadla. "V tomto případě jsou spojenci zajedno, že ze strany Sýrie jde o
bezprecedentní porušení všech pravidel, která existují, protože šlo o útok na neozbrojené letadlo," řekl český velvyslanec při NATO Martin Povejšil.

Martin Povejšil, český velvyslanec při NATO:

„Kdyby situace měla eskalovat, aliance má prostředky a způsoby, jak na to reagovat.“

„Platí i to, že kdyby ta situace měla eskalovat, tak aliance má prostředky a způsoby a procedury k tomu, jak na to reagovat,“ podotkl český ambasador. O co konkrétně by mohlo jít, ale nechtěl blíže upřesnit. Severoatlantická rada, tedy hlavní rozhodovací orgán NATO, situaci bude sledovat a řešit i to, co by aliance mohla dělat. Článek 5 Washinghtonské úmluvy hovoří v případech, kdy je jeden z členů v ohrožení, o společné obraně.  

Anders Fogh Rasmussen, generální tajemník NATO:

„Považujeme to za nepřijatelné a silně to odsuzujeme. Je to další příklad lhostejnosti syrského režimu k mezinárodním pravidlům, k míru, bezpečnosti a lidským právům.“

Turecko v dopise Radě bezpečnosti OSN označilo incident za nepřátelský akt Damašku. Ankara ale zároveň žádné bezprostřední kroky od RB OSN nežádá. „Tento útok v mezinárodním vzdušném prostoru, který mohl způsobit smrt dvou tureckých pilotů, je nepřátelským aktem syrských úřadů vůči turecké národní bezpečnosti,“ praví se v dopise, který byl adresován také generálnímu tajemníkovi Spojených národů. Podle Ankary incident představuje „vážné ohrožení míru a bezpečnosti v regionu“ a Turecko „si vyhrazuje možnost uplatňovat svá práva“ vzhledem k mezinárodním úmluvám.

Recep Tayyip Erdoğan
Zdroj: ČT24

Damašek stále trvá na tom, že byl v právu

„Bylo to náhlé narušení syrského vzdušného prostoru. Protivzdušná obrana letadlo zaregistrovala, letělo ve stometrové výšce a mířilo na pevninu rychlostí 800 kilometrů v hodině. Reakce byla automatická,“ prohlásil Džihád Makdisí, mluvčí syrského ministerstva zahraničí.

Turecká stíhačka typu F-4 Phantom údajně omylem na chvíli narušila syrský vzdušný prostor. Pak nadobro zmizela z radarů - syrští vojáci ji sestřelili. Incident teď má na stole Severoatlantická aliance. Turecko tvrdí, že letadlo bylo v době sestřelení už v mezinárodním vzdušném prostoru. Sýrie to popírá.

„Díry v ocasu letounu jasně ukazují, že byl sestřelený pozemním dělem, a ne raketami. Kdyby už letadlo bylo v mezinárodních vodách, byly by použity rakety, a ne zbraň s maximálním dostřelem 2,5 kilometru,“ sdělil mluvčí syrského ministerstva zahraničí Jihad Makdissi. Turecko se bude snažit přesvědčit Severoatlantickou alianci, aby sestřelení letadla považovala za útok na NATO.

V obavách ze zvyšujícího se napětí mezi oběma zeměmi ze Sýrie do Turecka během jediného dne dezertovalo skoro 40 příslušníků armády. S sebou vzali i své nejbližší příbuzné, celkem tak hranice překročilo více než dvě stě lidí.

USA: Sýrie musí nést za incident zodpovědnost

Spojené státy oznámily, že budou spolupracovat s Tureckem na tom, aby byla na Sýrii vložena odpovědnost za střelbu, kterou mluvčí Bílého domu Jay Carney označil za „úmyslný čin“. Carney se ale vyhnul odpovědi na to, jaká bude přiměřená odpověď aliance.

Ruské ministerstvo zahraničí vyslovilo názor, že by sestřelení tureckého vojenského letadla nemělo být považováno za provokaci nebo záměrný čin.

Arinç včera oznámil, že Sýrie střílela i na druhé turecké letadlo, které pátralo po sestřeleném průzkumném letounu typu RF-4E. Druhý stroj ale palbu přestál bez úhony. Arinç pohrozil, že Turecko se bude bránit v souladu s mezinárodním právem.

F-4 Phantom v USA
Zdroj: ČT24/Wikipedia

Turecký deník Hürriyet včera uvedl, že syrští představitelé dobře věděli, že jejich armáda v pátek sestřelila tureckou stíhačku. Odvolal se přitom na zdroj turecké rozvědky, podle něhož je to zřejmé ze zachycené konverzace, v níž se o letadle hovoří jako o stroji souseda. Syřané ale tvrdí, že neznali zemi původu letadla.

Ruští experti označili let turecké stíhačky za misi pro NATO a syrskou reakci za účinnou obranu. Také turečtí komentátoři sestřelení hodnotí jako důkaz připravenosti syrské armády, ale také jako důkaz nervozity, která v ní panuje, a rovněž jako sílící sklon k vojenské konfrontaci se severním sousedem.

Vlajka Sýrie
Zdroj: ČT24/ISIFA

Turecký vzdušný prostor je narušován neustále

Turecký generální štáb upozornil, že turecký vzdušný prostor byl letos narušen už ve 114 případech. Všechny incidenty byly ale vyřešeny v klidu. „Kdybychom vždy stříleli bez dotazu, sestřelili bychom letos už 114 letadel, která se dostala do našeho vzdušného prostoru,“ sdělil zástupce generálního štábu deníku Milliyet.

Nejčastěji se v tureckém prostoru objevila řecká letadla, ale také italská a izraelská. „Incidenty, při nichž je narušen vzdušný prostor, se stávají téměř denně. V rámci minut jsou řešeny v souladu s mezinárodními předpisy,“ uvedl turecký generální štáb.

Asad: Sýrie je v opravdové válce, vše se musí podřídit vítězství

Syrský prezident Bašár Asad dnes u příležitosti prvního zasedání své nové vlády prohlásil, že země se nachází „v opravdové válce“ a všechno úsilí se nyní musí zaměřit na konečné vítězství. „Prožíváme ze všech úhlů pohledu opravdovou válečnou situaci. Když jsme ve válce, všechna naše politická opatření, všechny strany a všechna odvětví musejí být podřízena vítězství,“ řekl Asad, který vytvořil nový kabinet před třemi dny.

V okolí Damašku nejtěžší boje od vypuknutí protestů

Předměstí Damašku dnes zachvátily prudké boje, které jsou podle syrských opozičních zdrojů vůbec nejtěžší v blízkosti metropole od začátku nepokojů proti Asadově vládě. V průběhu dne zahynulo v zemi přes šest desítek lidí, v uplynulých 48 hodinách je obětí přes 160. Šéf mírových misí OSN Hervé Ladsous řekl RB OSN, že není vhodná doba na obnovení činnosti monitorovací mise v násilnostmi zmítané Sýrii.

Z Barzahu na okraji Damašku byla podle svědků slyšet intenzivní střelba, armáda tam vyslala i ozbrojená vozidla. Podle syrské oficiální agentury SANA „ozbrojené teroristické skupiny“ zablokovaly starou silnici vedoucí z metropole do libanonského hlavního města Bejrútu. „Potyčky vedly k zabití desítek teroristů, ke zranění velkého počtu z nich a k zatčení dalších. Zabaveny byly jejich zbraně včetně raketometů, odstřelovacích pušek, kulometů a velkého množství munice,“ oznámila agentura. Podle syrské státní televize povstalci unesli čtyřhvězdičkového generála a zvláštní syrské jednotky se jej nyní snaží osvobodit.

Šéf mírových misí OSN je proti obnově monitorovací mise v Sýrii

Šéf mírových misí OSN Hervé Ladsous dnes řekl v Radě bezpečnosti OSN, že nejsou vhodné podmínky pro obnovení činnosti monitorovací mise v násilnostmi zmítané Sýrii. Činnost mezinárodních pozorovatelů OSN, kteří měli v Sýrii dohlížet na uplatňování příměří mezi armádou a protivládní ozbrojenou opozicí, byla přerušena 16. června, protože boje pokračovaly navzdory přítomnosti monitorovacího týmu dál. Podle Ladsouse komplikovalo práci 300 pozorovatelů jednak to, že byli sami často cíleně ostřelováni či bombardováni, jednak překážky ze strany syrských úřadů, které jim například znemožňovaly používat satelitní telefony.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes řekl, že účast Íránu je rozhodující pro úspěch jednání o eskalaci konfliktu v Sýrii. Rozhovory pod záštitou OSN se mají v sobotu konat v Ženevě za účasti pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN a blízkovýchodních zemí. Lavrov nicméně dodal, že se konference, kterou svolal zmocněnec OSN a Ligy arabských států Kofi Annan, zúčastní bez ohledu na to, zda zástupci Íránu budou přítomni.