Německý ministr financí pohrozil Evropské komisi ztrátou vlivu, nezačne-li jednat

Pokud nezačne Evropská komise hledat řešení akutních problémů Evropské unie, mohla by ztratit svůj vliv. V rozhovoru pro list Die Welt am Sonntag to naznačil německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Podle něj by se hlavní silou EU mohly stát vlády členských zemí, které by hledaly „mezivládní řešení“. Současně však Schäuble nepovažuje za vhodný krok rušení smluv, na kterých současná EU stojí.

Německý ministr financí chce, aby se Evropská unie začala bezprostředně zabývat nejpalčivějšími problémy. Za ně považuje migrační krizi, vysokou nezaměstnanost mladých lidí v některých zemích, ale také vytvoření evropského cloudu a energetické unie.

Schäuble zdůraznil, že je více cest, jak může EU nalézt odpovědi. Může se obejít bez EK. „Jestli nebude komise spolupracovat, věci se ujmeme sami a problémy zkrátka vyřešíme na úrovni vlád,“ uvedl Schäuble, podle kterého byl takový přístup účinný při krizi eurozóny. Současně ovšem dal najevo, že by se v hledání řešení obešel i bez některých zemí. „Pokud se od počátku nezapojí všech 27 zemí, pak jich zkrátka začne několik málo z nich,“ řekl. Evropská komise, má-li si zachovat své postavení, podle něj „ona i my musíme být pragmatičtější a rychlejší“.

Spolkový ministr však nevnímá britské referendum jako motivaci ke změnám samotných základů fungování EU. Navrácení maxima pravomocí členských států podle jeho názoru „problémy nevyřeší“. „Nemůžeme se teď zabývat složitými změnami smluv, které lze přijmout jen jednomyslně,“ dodal ministr.

S předsedou EK se Wolfgang Schäuble neshodne ani v postoji k eurozóně. Podle deníku Frankfurter Allgemeiner Zeitung se Jean-Claude Juncker po odhlasování brexitu začal zabývat úvahou, že nastal vhodný čas k rychlému rozšíření eurozóny. Za to sklidil rozsáhlou kritiku v Česku a podobně jako tuzemští politici se na jeho myšlenku dívá i německý ministr financí. Podle něj není „správný okamžik, abychom pracovali na prohloubení eurozóny“.