Ukrajinská expremiérka Tymošenková čelí dalšímu soudu

Charkov - Soudce v novém soudním procesu s ukrajinskou expremiérkou Julijí Tymošenkovou nařídil, aby opoziční političku podezřelou z defraudací a daňových úniků vyšetřil lékař. Tymošenková, která si odpykává sedmiletý trest v jiné kauze, už před dnešním začátkem jednání dala vědět, že se k němu ze zdravotních důvodů nedostaví. Před budovou soudu v Charkově se kromě toho poprali její stoupenci a oponenti. Další stání soudu se bude konat 11. července. Obhájce Tymošenkové chtěl odklad do doby, než se jeho klientce povede lépe. Dlouhodobě ji trápí problémy s vyhřezlou ploténkou.

Vedle soudce chtěl i žalobce, aby lékař vyjasnil, jakou nemocí Tymošenková trpí a zda by se nemohla procesu účastnit. Nový soud se týká jejích aktivit z let 1995 až 1997, kdy se jako ředitelka a faktický vlastník společnosti Jednotné energetické systémy Ukrajiny (JESU) údajně dopustila finančních machinací a daňových úniků. Ve spolčení s tehdejším premiérem Pavlem Lazarenkem prý nezákonně převedla dluh JESU dosahující téměř půl miliardy dolarů na stát. Hrozí jí dvanáct let vězení. Dle komentátorů je ale cílem nové kauzy znemožnit charismatické vůdkyni opozice aktivní účast ve volbách. 

Pro nemoc k soudu nepřijde

V Charkově, kde si Tymošenková odpykává sedm let vězení za poškození státu při nákupu ruského plynu, měla pře kolem JESU začít už v polovině dubna. Vzhledem ke špatnému zdraví obviněné, která má problémy s nemocnou páteří, bylo líčení odloženo na dnes. Že se ho Tymošenková nezúčastní, se rozhodlo po sobotní konzultaci jejího berlínského lékaře Karla Maxe Einhäupla. Ten doporučil ženu nepřevážet, aby se opět nezhoršil její nyní se zlepšující zdravotní stav. „Tymošenková poté napsala dopis, ve kterém odmítla se procesu zúčastnit,“ uvedla ukrajinská vězeňská služba.

Julija Tymošenková
Zdroj: ČT24

Chybí originál dokumentu, který měla podepsat

V úterý má soud projednat i kasační stížnosti expremiérky na sedmiletý trest vězení, který jí byl vyměřen loni v říjnu. O zamítnutí stížnosti na Ukrajině málokdo pochybuje. Její vyřízení je ale důležité proto, že bez formálního uzavření celé kauzy nemohou advokáti Tymošenkové podat žalobu u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Zástupce bývalé ukrajinské premiérky prohlásil: „S veškerou jistotou chci říct - a spisové materiály to potvrzují - že Julija Tymošenková smlouvy na dodávku zemního plynu nepodepisovala. To za prvé. A za druhé. Ve spisových materiálech chybí originál dokumentu, který měla podepsat.“

Jednání kasačního soudu analyzuje skupina expertů Evropského parlamentu (EP), kterou na Ukrajinu nedávno přivezli bývalý polský prezident Aleksandr Kwaśniewski a někdejší předseda EP Pat Cox. Ukrajinská justice právníky ujistila, že budou mít přístup k veškeré dokumentaci případu. Tymošenková úřady obviňuje, že s projednáním stížnosti otálejí, aby co nejvíce oddálily podání žaloby do Štrasburku.

Před prvním kolem prezidentských voleb v lednu 2010 vyvěšuje pracovník nadaleko Kyjeva obří plakát Tymošenkové
Zdroj: ČT24

Tymošenková musí z kola ven

Hromadící se kauzy Tymošenkové vyvolávají stále větší nervozitu. Situaci kromě vrcholícího fotbalového šampionátu umocňují i blížící se parlamentní volby, které zemi čekají letos v říjnu. Komentátorům je stále víc jasné, že cílem režimu je odstavit charismatickou vůdkyni opozice na vedlejší kolej a znemožnit jí aktivní účast ve volbách. Její preference přitom v průzkumech stoupají.

Ukrajina vydává do světa ohledně Tymošenkové rozporuplné signály. Zatímco prezident Viktor Janukovyč a premiér Mykola Azarov hovoří o humanizaci právního systému a možné milosti, parlament návrhy na depolitizaci trestního zákoníku vytrvale zamítá a prokuratura chystá nové procesy. Souběžně se zahájením kauzy JESU vyšetřovatelé oznámili, že je prakticky hotova žaloba na Tymošenkovou kvůli údajné účasti na vraždě někdejšího podnikatele Jevhena Ščerbaně.