Hurbanovský vrah mohl podle policie jednat ve zkratu

Bratislava - Zkrat vyvolaný profesionální frustrací mohl být příčinou řádění hurbanovského vraha Milana Juhásze. Ten před týdnem zastřelil nelegálně drženou zbraní v Hurbanovu na jihu Slovenska tři Romy, další dva členy romské rodiny zranil. Jedna z přeživších obětí je po průstřelu plic stále v kritickém stavu. Policie pracuje s verzí, že si Juhász s problémovými obyvateli městečka nedokázal poradit jako městský policista, a tak vzal spravedlnost do vlastních rukou. Kromě úkladné vraždy čelí obvinění z nedovoleného ozbrojování a porušování domovní svobody. Hrozí mu doživotí.

Střelec se s členy napadené rodiny dobře znal, obchodoval s nimi s auty. Není vyloučeno, že rodina městskému policistovi dlužila peníze. Policejní verzi podporuje i zatím jediné vysvětlení, jaké vrah nabídl. „Ráno jsem se probudil s tím, že musím jít s nimi udělat pořádek,“ řekl soudci.

Policie chce požádat o psychiatrický posudek a věří, že jí pomůže objasnit motiv zločinu. Oběťmi byli 44letý Gabriel Lakatoš, jeho 19letý syn Mário a 26letý zeť Július. Byli to známí výtržníci, v minulosti byli i trestně stíháni kvůli krádežím, útoku na veřejného činitele a vyhrožování a poškozování cizí věci. „Byla to problémová rodina, za necelý rok jsme tam zasahovali třináctkrát,“ říká náčelník hurbanovské městské policie Marián Botos.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Hurbanovo se zatím připravuje na pohřeb obětí. Pořádek ve městě bude přinejmenším do té doby zajišťovat státní policie. Městští policisté se do ulic vrátí až po obřadu.