Nový srbský parlament dnes moc práce neudělal

Bělehrad - Přesně měsíc po předčasných parlamentních volbách se dnes v Bělehradě sešel nový srbský parlament. Všech 250 poslanců pouze složilo přísahu, pak bylo zasedání parlamentu odročeno až do chvíle, kdy bude jasno o nové vládní koalici. Nic závažnějšího zákonodárci ani projednávat nemohli, protože kvůli těsnému povolebnímu rozložení politických sil stále pokračují vyjednávání o sestavení srbské vlády.

Teprve po sestavení vlády budou zákonodárci rozhodovat o vedení parlamentu či výborů. Z ústavy vyplývá pouze to, že vláda musí vzniknout do 90 dní po prvním zasedání sněmovny, tedy zhruba do poloviny září, jinak přijdou na řadu další předčasné volby.

Květnové srbské volby dopadly v podstatě nerozhodně. Poměrně jasně sice zvítězila koalice Pro evropské Srbsko, v níž má hlavní slovo Demokratická strana (DS) prezidenta Borise Tadiče, o něco více mandátů ale má nacionalistický tábor tvořený Srbskou radikální stranou (SRS) a konzervativní Demokratickou stranou Srbska (DSS) dosavadního premiéra Vojislava Koštunici. Jazýčkem na vahách se tak stali socialisté, kteří ve volbách skončili až čtvrtí. Ti až dosud neúspěšně vyjednávali právě s nacionalisty, ale rozhovory zatím zroskotaly na odlišných názorech na další směřování Srbska do Evropské unie.

Vydáno pod