Ozbrojený muž vyvolal povzdvižení na základně v USA, podle všeho šlo o cvičení

Vedení klíčové americké základny Andrews u Washingtonu oznámilo, že se v areálu pohybuje neznámý člověk se střelnou zbraní. Následně ale informovalo, že šlo pravděpodobně o planý poplach vyvolaný během pouhého cvičení. Jde o citlivé místo vzdálené asi 25 kilometrů od Bílého domu, běžně na ní parkuje letadlo amerického prezidenta.

Na základně se měla prověřovat reakce pro případ vniknutí aktivního střelce. Někdo ale podle vojenského zdroje citovaného agenturou Reuters nesprávně identifikoval členy bezpečnostních zásahových sil, když prováděli rutinní inspekci zdravotnického zařízení, které je uvnitř areálu, ale na opačné straně než místo, kde se mělo konat cvičení. Na základě zprávy o „reálném střelci“ v areálu nemocnice pak dostal personál příkaz zůstat na místech a nevycházet.

Pentagon vydal varování v 09:30 místního času (15:30 SELČ) s tím, že je zabarikádováno třetí patro kliniky a že základna je uzavřená. Po hodině byl zákaz vycházení odvolán, pouze prohlídka kliniky pokračovala. Vedení základny pak oznámilo, že v objektu není žádný střelec a že personálu nic nehrozí.

„Naštěstí nešlo o situaci ohrožující životy. Bereme vážně všechny hrozby a jednali jsme tak, abychom zajistili bezpečnost lidí na základně,“ sdělil na facebooku velitel základny plukovník Brad Hoagland.

Při zásahu se objevily pohotovostní automobily s majáky, ale bez spuštěných sirén. Ke klinice přišli tři vojáci se psy, po desáté hodině začali z budovy vycházet lidé a vyjíždět pacienti na vozících.

Základna je v Marylandu a startují odtud i letadla s americkými nejvyššími představiteli. Dnes odtud měl odletět do Ohia viceprezident Joe Biden, ale kvůli poplachu odlet odložil. Prezident Barack Obama byl na základně naposledy ve středu večer, když přicestoval z Kanady. Areál se nachází 24 kilometrů do Bílého domu.