Obama kvůli brexitu varuje před zpomalením hospodářského růstu

Odchodem Velké Británie z Evropské unie dojde podle amerického prezidenta Baracka Obamy ke zpomalení celosvětového hospodářského růstu. Šéf Bílého domu proto britského premiéra i evropské lídry vyzval, aby proces vystoupení země z Unie byl transparentní a pečlivě připravený. Očekávat se podle něj dá také zmrazení některých investic jak ve Spojeném království, tak i ve zbylých sedmadvaceti státech EU.

První vzkaz, který Obama měl po britském referendu pro premiéra Davida Camerona a německou kancléřku Angelu Merkelovou, byla výzva, aby „všichni popadli dech“. I když Merkelová i další evropští politici vyzvali k rychlému odchodu Británie z EU, Obama soudí, že by mělo jít o pečlivý, transparentní proces, který Evropané pochopí.

„Bude to výzva, těžký proces, který by ale neměl být panický,“ poznamenal šéf Bílého domu. Odchod Britů z EU podle něj ztíží řešení problémů, které vyřešeny být musejí. „Zvláštní vztah“ mezi Londýnem a Washingtonem se nicméně nezmění. USA jsou navíc připraveny jakkoli pomoci, aby proces odchodu Británie usnadnily.

Ševčíková: Chybou EU bylo soustředění se na grexit, ne na brexit (zdroj: ČT24)

Obama hovořil na tiskové konferenci uspořádané během třístranného summitu USA, Kanady a Mexika. Řekl, že trojice severoamerických zemí bude pracovat pro zajištění stability světového finančního systému narušeného brexitem.

„S přihlédnutím k rozhodnutí Spojeného království opustit EU, budou naše ekonomické týmy spolupracovat v zájmu růstu našich ekonomik a zajištění stability globálního finančního systému. Jsem přesvědčen, že toho jsme schopni,“ uvedl prezident.