Zraněný ozbrojenec v Toulouse zadržen, rukojmí jsou na svobodě

Toulouse - Muže, který v bance v Toulouse zadržoval čtyři lidi, zadržela po hodinách vyjednávání francouzská policie. Při zásahu byl střelen do stehna, musel být proto odvezen do nemocnice. Všichni čtyři jeho rukojmí už jsou nyní na svobodě. Ozbrojenec se během útoků hlásí k al-Káidě, podle policie ale neměl náboženské motivy. Na místě zazněly celkem dva výstřely. Útočník chtěl celou dobu mluvit s policejním šéfem jednotky, která zastřelila Mohammeda Meraha. Ten v březnu zabil v Toulouse sedm lidí. Policisté muže během dne identifikovali jako dřívějšího pachatele drobných přečinů. Podle záznamů útočník v minulosti trpěl duševními potížemi. Že je muž schizofrenik, potvrdila i jeho sestra. Podle ní také není nábožensky založený, pokud je agresivní, je ale údajně neovladatelný.

Pro obyvatele Toulouse i francouzskou zásahovku to bylo děsivé déjà vu. Po třech měsících policii čekala razie ve stejné čtvrti jako v případě Meraha. V přepadené bance - nedaleko bytu zabijáka. „Je to asi někdo, kdo se pokouší naskočit na Merahův vlak. Je to možná mediální záležitost, že se ho lidé snaží napodobit,“ prohlásil jeden z obyvatel města. Na místo dorazila i sestra ozbrojence. „Můj 26letý bratr má vztek a strach z okolního světa. Volala jsem mu a zněl dobře,“ konstatovala.

Třicetiletý ozbrojenec přišel do banky CIC krátce po 10:00. Podle policie vystřelil jednu ránu do vzduchu a pak zajal čtyři lidi, mezi nimi i ředitele banky. Během odpoledne byl z banky slyšet druhý výstřel. Policisté uvádějí, že nebyl nikdo z rukojmích zraněn. Některé zdroje tvrdí, že jde o schizofrenika, který zanedbal léčbu.

Toulouse zažilo další šok
Zdroj: ČT24

Skoro čtyři hodiny po útoku muž propustil jednu ženu. Únosce ji vyměnil za vodu a jídlo. Posléze propustil i druhou ženu. „Je nutné se o propuštěné postarat, aby se zamezilo nějakým dalším následkům, jsou v takových případech v šoku, stres nadále trvá,“ poznamenal Vladimír Voska, vedoucí psycholog u Policie ČR. Každý člověk podle něj reaguje na situaci individuálně.

Muž čin uskutečnil z náboženských důvodů

Motiv přepadení zatím policie nezná. „Únosce chce, abychom oznámili, že to nedělá pro peníze, ale z náboženských důvodů,“ uvedl bez dalších podrobností prokurátor Michel Valet, který byl na místě činu.

Policejní mluvčí:

„Není v tuto chvíli jasné, zda to bylo nezdařené přepadení, nebo zda měl útočník od počátku v úmyslu vzít rukojmí.“

„Zatím nevíme, zda je napojení na al-Káidu opravdové, nebo jde jen o výmysl,“ uvedl policejní zdroj. Policie nicméně zpochybňuje, že by ozbrojenec patřil k teroristické síti. „Je zvláštní, že by někdo, kdo se prohlašuje za člena al-Káidy, šel zrovna do banky, když jsou tu lepší cíle pro útok proti státu,“ uvedl policejní mluvčí. „Nejpravděpodobnější hypotéza je, že ten muž je šílenec, což ho ale nedělá o nic méně nebezpečným.“

V Toulouse drží v bance muž čtyři rukojmí
Zdroj: ČT24

Některé indicie odkazují na březnovou střelbu v Toulouse. Útočník žádá, aby mohl mluvit s elitními jednotkami, které v březnu obléhaly a při zatýkání zastřelily Mohammeda Meraha. Banka je údajně vzdálená jen 100 metrů od bytu Mohammeda Meraha, který v březnu v oblasti Toulouse povraždil tři židovské děti, rabína a tři vojáky. Hlásil se přitom rovněž k radikálním islamistům. Policie ho vystopovala a nakonec zastřelila v jeho bytě, kde se zabarikádoval. 

Není tak vyloučené, že spolu oba případy souvisí. Policie měla podezření, že měl Merah v muslimské komunitě spolupachatele. Nikoho ale nedopadla.