Dohoda o dočasném příměří má zajistit evakuaci civilistů z Homsu

Washington – Mezinárodní výbor Červeného kříže tvrdí, že se syrská vláda s povstalci dohodli na dočasném příměří, aby mohli být evakuováni civilisté z města Homs. Výbor zároveň uvedl, že jsou jeho týmy spolu s Červeným půlměsícem připraveny na vstup do nejvíce zasažených částí města, píše BBC. I přes tuto dohodu ale humanitární pracovníci nemohli do Homsu vstoupit. V zemi dnes přišlo o život téměř padesát osob. Velké ztráty utrpěla armáda, která přišla v bojích v provinciích Homs a Latákíja o 29 vojáků. O situaci v Sýrii se jednalo i na summitu G20 v Mexiku. Americký prezident Barack Obama uznal, že i přes intenzivní diskuse prezidenti Ruska a Číny nezměnili svůj postoj. Moskva i Peking tak dál blokují tvrdší postup proti tamnímu režimu.

Ozbrojenci opozice brzy ráno v Latákíji zaútočili na armádní kasárna a zabili 20 vojáků a několik dalších vzali do zajetí. Ukradli také automatické pušky a granátomety. Dvě ze tří budov kasáren se po útoku zřítily. Podle opozičních zdrojů armáda z tohoto areálu útočí často na Kurdy žijící v nedalekých horách.
   
Další vojáci přišli o život v bojích v provincii Homs, která je baštou odporu proti vládě. Mrtví civilisté jsou hlášeni ze střetů v blízkosti Damašku, kde se armáda snaží zlomit organizovaný odpor. K akcím opozice se totiž stávkou připojilo mnoho místních obchodníků, kteří tak přispívají k celkovému ochromení každodenního života.

Homs pod palbou
Zdroj: ISIFA/EPA/DAVID MANYUA

Šéf mezinárodní pozorovatelské mise OSN v Sýrii řekl, že pozorovatelé byli v zemi terčem útoků nepřátelských davů a střelby. Proto se rozhodl misi pozastavit. Podle generála Roberta Mooda byly tři stovky jednotek ohroženy nejméně deseti přímými útoky, minulý týden útoky taktéž zničily devět vozidel mise. Dodal ovšem, že pozastavení operace neznamená, že by pozorovatelé opustili Syřany.

Řešení krize v zemi je přitom v nedohlednu. Rusko i Čína blokují v Radě bezpečnosti OSN tvrdší kroky proti Asadovu režimu. Tvrdí, že řešení musí přinést politický dialog, což syrští povstalci odmítají. Spojené státy jsou ale naopak pro odchod Asada. Podle Obamy syrský prezident ztratil veškerou legitimitu. 

Syrští povstalci
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Zatímco po jednání s Vladimirem Putinem britský premiér David Cameron prohlásil, že ruský prezident dal jasně najevo, že nechce, aby Asad zůstal v Sýrii u moci, ruský ministr zahraničí to vzápětí popřel. Prý Cameronovo prohlášení „neodpovídá skutečnosti“. Sám Putin řekl, že „nikdo nemá právo rozhodovat za jiné národy, kdo by se měl dostat k moci a kdo by od ní měl být odstaven“. 

Spojené státy dnes přidaly Sýrii na černý seznam zemí, které dostatečně nezasahují proti obchodu s lidmi. Kromě Damašku je vystaveno hrozbě amerických sankcí dalších 17 států, v nichž se situace nelepší. Na černé listině jsou ještě Alžírsko, Středoafrická republika, Kongo, Kuba, Ekvádor, Rovníková Guinea, Eritrea, Írán, Severní Korea, Kuvajt, Libye, Madagaskar, Papua-Nová Guinea, Saúdská Arábie, Súdán, Jemen a Zimbabwe.