Mubarakův stav stabilizovaný, výsledky voleb odloženy

Káhira - Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak se podle televize Al-Arabíja začíná probouzet z bezvědomí a jeho zdravotní stav se podařilo stabilizovat. V noci jej převezli z vězení do vojenské nemocnice v kritickém stavu, údajně prodělal mrtvici a naživu ho udržují přístroje. V průběhu noci se dokonce objevila zpráva, že je „klinicky mrtev“. Čtyřiaosmdesátiletý Mubarak byl letos v červnu odsouzen na doživotí za podíl na vraždách demonstrantů při loňských protivládních protestech. Jeho stav se poté prudce zhoršil, úřady ale bližší podrobnosti k jeho zdraví neposkytly. Podle Al-Arabíja bude kritických příštích 72 hodin; jeho intelektuální i pohybové schopnosti mohou být poškozeny, stejně jako paměť a zrak.

Před vojenskou nemocnicí Maadí se v noci scházeli přívrženci i odpůrci exprezidenta Mubaraka, kterého sem převezli z věznice poté, co se prudce zhoršil jeho zdravotní stav. Bývalý diktátor je údajně v bezvědomí, vládnoucí vojenská rada ovšem rezolutně popřela zprávy, že by byl klinicky mrtev. „Jsou tu konfliktní informace o tom, zda je skutečně ve stavu klinické smrti, či pouze v bezvědomí. Jeho stav je nicméně vážný,“ připustil arabista Štepán Macháček.

Vyhlášení výsledků prezidentských voleb se zpozdí

Jak upřesnila spolupracovnice ČT Anna Janků, egyptské úřady informace o Mubarakově stavu tají. Do nemocnice je zakázán přístup a není vyloučeno, že oficiální informace se objeví až poté, co budou oznámeny výsledky prezidentských voleb. To se mělo stát ve čtvrtek, nicméně volební komise oznámila, že nestihne do čtvrtka prověřit všechny stížnosti, kterých se sešlo několik set. Vyhlášení výsledků proto bylo odloženo na neurčito. Vítězství si mezitím přisvojili oba soupeři - bývalý premiér Ahmad Šafík a kandidát islamistů Muhammad Mursí. 

Panuje například podezření, že několik tisíc lístků bylo označeno v Mursího prospěch předtím, než byly poslány do volebních středisek v místech vlivu Muslimského bratrstva, jehož byl Mursí kandidátem.

Mubaraka navštívila v nemocnici manželka

Včera převezla Mubaraka do nemocnice helikoptéra. Exprezident skončil na jednotce intenzivní péče poté, co prodělal mozkovou mrtvici. Byl v bezvědomí a při životě ho udržují přístroje; lékaři připustili, že několikrát použili defibrilátor, aby obnovili normální činnost srdce. K Mubarakovi byla puštěna jeho manželka Suzanne a k lůžku budou moci přijít také synové Gamál a Alá, kteří čekají ve vězení na soud. 

Mubarak podle lékařů trpí rakovinou a má nemocné srdce. V nemocnici byl i před vyhlášením rozsudku a do soudní síně ho vozili na lůžku. Většina Egypťanů ale bere zprávy o jeho zdraví s rezervou. Už několikrát se šířily fámy, že je v kómatu, ale před soudem se pak objevil při plném vědomí. Zastánci demokratických změn se obávají, že poslední spekulace mají jen odvést pozornost od kroků vojenské vlády. Ta nechala na základě rozhodnutí ústavního soudu rozpustit nově zvolený parlament a bude jeho funkci plnit do příštích voleb.

Zpráva o Mubarakovu kritickém zdravotním stavu přichází v době nových masových demonstrací v Káhiře a Alexandrii. Lidé vyšli do ulic na protest proti posilování moci armády, která nechala na základě rozhodnutí ústavního soudu rozpustit nově zvolený parlament. K chaosu přispívají nerozhodnuté prezidentské volby, v nichž vítězství oznámili už oba kandidáti. Armáda patřila k Mubarakovým oporám. Moci se ujala po jeho loňském pádu, ale mnoho Egypťanů ji podezírá z toho, že i nyní Mubarakovi pomáhá a chce ho za každou cenu dostat z věznice.

Egyptská armáda
Zdroj: ČT24
Vydáno pod