Nigerijci musí prchat před Boko Haram. Často při tom umírají hlady

Téměř 200 lidí, kteří uprchli v Nigérii před terorem milicí Boko Haram, zemřelo za minulý měsíc hladem. Tvrdí to organizace Lékaři bez hranic. V táboře Bama na severovýchodě země se podle ní rozvíjí „katastrofální humanitární krize“. Do tábora se uchýlilo na 24 tisíc lidí včetně mnoha dětí trpících podvýživou.

Sedm let trvající boj milicí Boko Haram, jejichž cílem je vytvořit stát řízený islámským právem šaría, stál život na 20 tisíc lidí a přinutil dva miliony lidí odejít ze svých domovů. Nigerijská armáda s pomocí vojsk několika sousedních zemí sice proti teroristům z této organizace bojuje, ale Boko Haram stále útočí na vesničany na severovýchodě země. Bourá jim domy a ničí studně.

Uprchlíci v táboře v Bamě tvrdí, že se tam každodenně kopou nové hroby. Podle nich za jediný den zemře i 30 lidí, většina z nich kvůli hladu nebo nemoci. Ačkoli je oblast považována za nebezpečnou, v úterý tam dorazila s vojenským konvojem jedna skupina Lékařů bez hranic.

„Je to poprvé, co se Lékaři bez hranic dostali do Bamy. Už nyní víme, že situace je tam více než kritická. Podvyživené děti posíláme na kliniky v Maiduguri. Máme pacienty se zraněním obličeje, kteří byli svědky a přežili hrůzné situace,“ uvedla Ghada Hatimová z nigerijské mise Lékařů bez hranic.

Boko Haram
Zdroj: ČT24/ISIFA/AFP

Každé páté prohlídnuté dítě trpí akutní podvýživou

Pracovníci její organizace napočítali v blízkosti tábora 1233 hrobů, které byly vykopány za minulý rok. Ve 480 z nich jsou pochovány děti. Lékaři bez hranic také zjistili, že mezi 24 tisíci lidí v táboře je 15 tisíc dětí. Z 800 dětí, které prošly zdravotní prohlídkou, pětina trpí akutní podvýživou.

Tábor Bama leží na území odpovídajícímu rozloze Belgie. Pod kontrolou je měly milice Boko Haram, dokud tuto skupinu před půlrokem armáda nevytlačila.

Vydáno pod