Schapiro: Občanská válka na Ukrajině? Nikoliv, jde o agresi

Schapiro: Dál budu říkat to, co je pro Spojené státy důležité (zdroj: ČT24)

Ruská federace nedodržuje dohody uzavřené v Minsku, situace na Ukrajině není občanskou válkou, ale agresí ze strany Kremlu. V Událostech, komentářích to prohlásil americký velvyslanec Andrew Schapiro.

Situaci na východě Ukrajiny coby občanskou válku v minulosti vícekrát popsal český prezident Miloš Zeman. „To, co probíhá na Ukrajině, je primárně občanská válka,“ uvedl například před dvěma lety, když se v Lipsku účastnil oslav 25. výročí pádu komunismu. „Ve Španělsku byla také občanská válka a přitom z jedné strany intervenovali Rusové a Francouzi, z druhé strany intervenovali Němci a Italové.“

Perspektiva americké administrativy je ale podle jejího pražského ambasadora odlišná. „Jednoznačně je to ruská agrese. Názor, že by to mohla být občanská válka, je absolutně proti důkazům a faktům, které máme. Je to to, co říkají Rusové,“ prohlásil velvyslanec Andrew Schapiro v Událostech, komentářích. 

Spojené státy v současnosti proti Ruské federaci kvůli jejím aktivitám za Dněprem uplatňují dvojí sankce. „První sankce jsou navázané na Krym (ukrajinský poloostrov anektovaný před dvěma lety – pozn. red.) a nikdy je nestáhneme, pokud bude tato ilegální anexe pokračovat,“ uvedl velvyslanec. „Potom jsou druhé sankce, které budou zrušeny, pouze pokud začne Rusko dodržovat minskou dohodu a přestane destabilizovat Ukrajinu. Dnes ji nedodržuje.“

Schapiro: Boj s Islámským státem? Jsem optimistou

Bývalý francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius se před několika měsíci nechal slyšet, že za ruskou zahraniční vojenskou aktivitou, která se projevila na Ukrajině, stojí i rozhodnutí amerického prezidenta Baracka Obamy neřešit silou situaci v Sýrii – ve chvíli, kdy se ukázalo, že v regionu došlo k použití chemických zbraní.

Takové tvrzení ale Schapiro odmítá, za ruskou agresí podle něj stál „strach Vladimira Putina, že by Ukrajina mohla být svobodná, západně orientovaná země“, nikoliv rozhodnutí amerického prezidenta o postupu na Blízkém východě.

Velvyslanec komentoval i současný podíl Spojených států na boji proti Islámskému státu. „Koalice, kterou vedou Spojené státy v Iráku, zaznamenala velké úspěchy v tom, že zatlačila Islámský stát. Islámský stát ztratil padesát procent svého území a sto svých vůdců. Ztrácejí a my jsme v útoku. Je nešťastné, že situace zůstává nebezpečná a nestabilní, ale jsem optimistou,“ řekl v rozhovoru pro ČT24.

Budu říkat to, co je pro Spojené státy důležité

Andrew Schapiro se vrátil i ke sporu s českým prezidentem Zemanem; když se hlava státu chystala před rokem na moskevské oslavy výročí konce války, označil velvyslanec jeho možnou účast na přehlídce za „prekérní“ a prezidenta Zemana se tato slova dotkla coby vměšování do vnitřních záležitostí. Ambasadorovi vzkázal, že má dveře na Hrad zavřené, přehlídky se nicméně neúčastnil.

„Můj vztah s panem prezidentem je v pořádku,“ uvádí nyní Schapiro. „Chceme mít dobré vztahy se všemi českými politiky, ale je také důležité, že jsem reprezentantem Spojených států amerických – abych řekl to, v co věříme. A to jsem udělal. V tom hodlám pokračovat. Politiku v této zemi vytváří vláda, nikoliv hlava státu.“