Slovenskému střelci hrozí doživotí

Bratislava – Až doživotí hrozí muži, který o víkendu zastřelil v Hurbanovu na jihu Slovenska tři lidi. Městský policista zastřelil tři Romy, další dva členy romské rodiny zranil. Policie útočníka obvinila z úkladné vraždy a dalších trestných činů. Jedna z přeživších obětí je po průstřelu plic stále v kritickém stavu. Motiv činu zatím není známý, rasový motiv se dosud nepotvrdil.

Kromě úkladné vraždy čelí muž obvinění z nedovoleného ozbrojování a porušování domovní svobody. Střelec se s rodinou dobře znal, obchodoval s nimi s auty. Motiv činu sice policie zatím nezná, není ale vyloučeno, že rodina městskému policistovi dlužila peníze. Obviněný zatím kriminalistům neřekl nic, co by mohlo objasnit jeho motivy. 

Muž se patrně podrobí psychiatrickému vyšetření. Případem se bude zabývat Specializovaný trestní soud, do jehož kompetence patří nejvážnější trestné činy. 

Střelec pracoval u městské policie asi 20 let. Podle primátorky města se nechoval podezřele, naposledy ho viděla den před střelbou na společenské akci. Po jeho činu se ale objevily otázky, zda jsou policisté řádně prověřeni. Podle psychologů se strážníci plošně podrobují psychologickým testům jen před nástupem k policii. 

Střelba v Hurbanovu připomněla podobný masakr v okrajové části Bratislavy v roce 2010, při němž útočník údajně kvůli sousedským sporům zastřelil sedm lidí a poté zbraň obrátil proti sobě.