Homs znovu pod palbou, Obama a Putin pro politické řešení

Bejrút/Moskva/Los Cabos – Syrské vládní síly dál ostřelují povstalecké město Homs a operovaly také v provincii Damašek. Dnes zemřelo v Sýrii nejméně 11 lidí, z toho 7 civilistů. Výbuchy byly slyšet v několika čtvrtích města Homs. Objevují se výzvy aktivistům, že situace lidí v Homsu je zoufalá. Ve městě je prý uvězněno asi tisíc rodin bez potravin a lékařské pomoci. Prezidenti USA a Ruska Barack Obama a Vladimir Putin vyzvali k okamžitému zastavení násilností v Sýrii a vyslovili se pro politické řešení situace.

Šéf (v sobotu pozastavené) pozorovatelské mise OSN Robert Mood dnes v prohlášení vyzval strany konfliktu v Sýrii, aby „změnily své postoje a dovolily ženám, dětem, starým lidem a zraněným osobám opustit zóny bojů bez jakýchkoliv předběžných podmínek a zajistily jejich bezpečnost“. 

Rusko se chystá vyslat do Sýrie dvě válečná plavidla. Ta by měla do syrského Tartúsu přepravit příslušníky námořní pěchoty na ochranu Rusů v Sýrii. Měli by případně zajistit evakuaci vybavení ruské základny. Syrský Tartús je jedinou ruskou námořní základnou mimo území bývalého Sovětského svazu s ruským personálem. Většinou jde o ruské vojenské poradce, kteří školí Syřany v používání ruských zbraní.

Putin a Obama jednali o Sýrii (zdroj: ČT24)

Obama se poprvé sešel s Putinem, jednali hlavně o Sýrii

USA a Rusko se shodují, že je třeba hledat politické řešení situace v Sýrii. Prohlásil to dnes americký prezident Barack Obama po schůzce se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem na okraj summitu zemí skupiny G20 v mexickém Los Cabos. Oba prezidenti vyzvali k okamžitému zastavení násilností v Sýrii. Zároveň se zavázali ke spolupráci s dalšími mezinárodními hráči při řešení situace v této blízkovýchodní zemi, mimo jiné se zmocněncem OSN a Ligy arabských států Kofim Annanem. Obama uvedl, že politické řešení násilností může zabránit občanské válce.

Oba prezidenti na svém prvním setkání od Putinova opětovného vstupu do úřadu jednali také o Íránu a o americkém protiraketovém štítu. Washington uvádí, že systém je zaměřen proti Íránu a Severní Koreji, Moskva se však obává, že evropská část štítu zmenší ruskou odstrašovací sílu. Obama přiznal, že ve vztahu mezi USA a Ruskem existuje napětí. Zároveň však zdůraznil, že obě země chtějí přes rozpory v určitých oblastech spolupracovat. Putin řekl, že obě země se v mnoha otázkách shodují.

Oba státníci se snažili budit dojem, že jejich schůzka byla konstruktivní. Rusko a USA ale mají ke společným pohledům daleko - včetně praktického řešení syrského konfliktu. Moskva nechce po pádu libyjského diktátora Muammara Kaddáfího zažít něco podobného i v případě posledního spojence a odběratele zbraní v regionu a hrozí vetem jakýchkoli tvrdších sankcí, které by syrského prezidenta Bašára Asada mohly odstavit od moci.