Jemenský velitel ofenzivy proti al-Káidě zahynul při atentátu

Aden - Velitel jemenského jižního vojenského okruhu byl zabit při sebevražedném atentátu v přístavním městě Aden. Armáda na jihu země vedla od května ofenzivu proti bojovníkům al-Káidy, kterou úspěšně završila minulý týden, kdy radikály vytlačila ze tří jejich základen v oblasti.

Atentátník, který měl na sobě pás s výbušninami, zaútočil na generálmajora Sálima Alího Katana v době, kdy jel ze svého domu do práce. Útočník podle upřesněných informací čekal u retardéru na vozovce a při průjezdu kolony tří aut se vrhl pod automobil s generálmajorem Katanem a odpálil nálože. Podle ministerstva obrany byl útočníkem Somálec a zraněni byli také dva Katanovi osobní strážci. Podle lékařů z nemocnice, v níž Katan svému zranění podlehl, bylo zraněno 12 lidí, z toho devět vojáků. 

Právě generálmajora Katana pověřil prezident Abdar Rabbú Mansúr Hadí řízením armádní ofenzivy proti al-Káidě, která byla zahájena 12. května. O měsíc později se vládním oddílům podařilo vytlačit bojovníkya al-Káidy z jejich tří hlavních bašt, měst Džaar, Zindžibar a Šakra v provincii Abján. Za měsíc ofenzivy přišlo o život kolem 500 lidí.

Radikální muslimové
Zdroj: ČT24

Po vyhnání z Abjánu se bojovníci al-Káidy pokusili přesunout východněji do Azzánu v provincii Šabva. Začali ale odcházet i z Azzánu a dalších lokalit pod tlakem kmenů, které nejsou nakloněny jejich přítomnosti.