Myslete na děti, vyzval Brity Beckham. Miliardář Soros varuje před vzestupem Ruska

Británii čeká lepší budoucnost, pokud zůstane součástí Unie, napsal na Facebooku slavný fotbalista David Beckham. Stejně jako premiér David Cameron vyzval Brity, aby mysleli na své děti a vnuky, protože rozhodnutí ovlivní i jejich budoucnost. Americký miliardář George Soros pak varoval před vzestupem Ruska v případě rozpadu EU - za pravdu má dávají i někteří politologové. Referendum proběhne ve čtvrtek, rozhodovat může 46,5 milionu voličů. Podle průzkumů to vypadá, že půjde o napínavý boj.

Soros přirovnal současný vývoj k někdejšímu vzestupu EU v době, kdy se začal hroutit Sovětský svaz. Proslulý investor uvedl, že pociťuje více než kdy jindy, že osud Unie závisí na budoucnosti Ukrajiny, která čelí aktivitám proruských separatistů.

Budeme v pohodě i venku. Možná budeme trochu chudší, můžeme mít jiné problémy, (finanční středisko) City se může zhroutit, mohou se propadnout ceny bydlení, což by pro mě bylo dobré. Ale jsme bohatá země, která obchoduje se světem. Obavy ve mně vyvolává riziko pomalého rozkladu evropského projektu, obzvlášť v době, kdy se Rusko snaží zvětšit svůj vliv.
Simon Hix
politolog z Londýnské ekonomické školy

Pokud dojde na brexit, libra prudce klesne, varoval Brity miliardář, který vydělal jmění díky spekulacím na oslabení libry během „černé středy“ 16. září 1992.

Tehdejší britská konzervativní vláda byla po bezúspěšných pokusech britské centrální banky ochránit domácí měnu před dalším poklesem nakonec nucena pozastavit členství britské libry v Evropském směnném mechanismu (ERM). Brexit by způsobil ještě větší otřesy, upozornil Soros.

Americký miliardář George Soros
Zdroj: Luke MacGregor/Reuters

Ministr spravedlnosti Michael Gove, který je pro brexit, ale Sorosovi oponoval. Lidé jako americký miliardář, kteří prosazují hlubší hospodářskou integraci a euro považují za kotvu stability, se podle něj mýlí. „Jednotná měna přinesla kontinentu utrpění,“ konstatoval Gove.

Pokles libry nemusí znamenat katastrofu, tvrdí exministr financí

Také bývalý ministr financí Norman Lamont se Sorosem nesouhlasí. „Devalvace libry v září 1992 britskému hospodářství neuškodila. Stejně tak by její pokles nemusel znamenat katastrofu nyní. Klíčový rozdíl mezi tehdejší dobou a dnešní dobou je, že libra má nyní plovoucí kurz, takže by mohlo dojít k sebenápravě a šlo by o dočasnou věc,“ míní exministr.

Za setrvání země v EU bojuje nově i slavný fotbalista a vyslanec dobré vůle UNICEF Beckham, který si myslí, že by Britové měli čelit problémům ve světě společně se zbytkem EU a nezůstávat osamoceni. Beckham připomněl, že hrával po celé Evropě, přičemž viděl, jak je dnešní svět propojený.

Vítězným týmům Manchester United by se v devadesátých letech tolik nedařilo bez hráčů z jiných evropských zemí, je přesvědčen Beckham. Jmenoval třeba dánského brankáře Petera Schmeichela, ale i další fotbalisty - Ira Roye Keana nebo Francouze Erica Cantonu.

„Měl jsem tu čest hrát a žít v Madridu, Miláně a Paříži s kolegy z celé Evropy a světa. Tato velká evropská města a jejich vášniví fanoušci mě a moji rodinu uvítali a dali nám možnost těšit se z tamní kultury a lidí,“ konstatoval bývalý fotbalista. Lidé by podle něj měli při hlasování myslet na své děti a vnuky.

Britští stoupenci setrvání v EU

  • Stephen Hawking, fyzik
  • Jeremy Clarkson, bývalý moderátor Top Gearu
  • Danny Boyle, režisér
  • Tom Stoppard, dramatik
  • Keira Knightleyová, herečka
  • Jude Law, herec
  • J. K. Rowlingová, spisovatelka

Vůdci kampaně za odchod zdůraznili, že mají podporu jiného bývalého slavného hráče - Sola Campbella. Ten naopak kritizoval, že britské kluby jsou „zaplaveny průměrnými hráči ze zahraničí, zvlášť z Evropy, kteří vytěsňují mladé a nadané Brity“. „Existuje reálné nebezpečí, že přijdeme o možnost objevit novou generaci špičkových domácích hráčů,“ poznamenal sportovec.

Další britští zastánci brexitu

  • Duncan Bannatyne, hvězda reality show Dragon' s Den
  • Katie Hopkinsová, publicistka
  • Bernie Ecclestone, šéf Formule 1
  • Ian Botham, kriketová legenda
  • Michael Caine, anglický herec
  • Joan Collinsová, herečka

Kampaně končí. Myslete na budoucí generace, vyzval Brity Cameron

V čele politické kampaně za setrvání stojí premiér David Cameron, jemuž se v minulých měsících podařilo vyjednat v Bruselu řadu výjimek. „Při rozhodování mějte na paměti naděje a sny svých dětí a vnoučat. Vědí, že jejich šance najít práci, cestovat, budovat otevřenou a úspěšnou společnost, ve které chtějí žít, závisí na tomto výsledku,“ obrátil se premiér na starší občany.

„A pamatujte si, že oni nebudou moci zvrátit rozhodnutí, které my učiníme. Pokud budeme hlasovat pro odchod, tak to tak bude. Nepůjde to změnit. Navždy opustíme Evropu,“ řekl ve velmi emotivním projevu. „Příští generace bude muset žít s následky mnohem déle než my,“ dodal.

Britský premiér David Cameron
Zdroj: ČTK/AP/Frank Augstein

Ministr financí George Osborne připustil, že jeho ministerstvo a centrální banka mají na pátek připravené plány pro případ pádu měny a burzy, pokud by zvítězili stoupenci brexitu. Odmítl přitom popřít možnost, že by v případě nezbytnosti mohl zastavit obchodování na londýnské burze. Připomněl i studie, podle kterých by brexit mohl vést k propuštění až 100 tisíc lidí ve finančním středisku City.

Po brexitu volá část Cameronovy Konzervativní strany, bývalý starosta Londýna Boris Johnson, ale hlavně Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) v čele s Nigelem Faragem. Její plakát zachycující pod nápisem Bod zlomu uprchlíky z Blízkého východu na slovinských hranicích přitom minulý týden šokoval i zaryté odpůrce Bruselu včetně Johnsona. Odpůrci EU volají po návratu britské suverenity, ukončení „bruselského diktátu“ a omezení imigrace.

V poslední den kampaně ve středu vsedne Johnson do helikoptéry a bude křižovat zemi ve vzduchu. Cameron se zúčastní největšího mítinku kampaně za setrvání.

Průzkumy jsou stále velmi těsné. Ve třech nejaktuálnějších sondážích vedou o několik procentních bodů zastánci zachování svazku s Bruselem. V pondělním internetovém průzkumu YouGov ale bylo  44 procent pro brexit a 42 proti.

Manžel zabité Coxové: Zemřela kvůli svým politickým názorům

Zastánci odchodu vedli řadu průzkumů před vraždou prounijní labouristické poslankyně Jo Coxové minulý čtvrtek, pak se ale trend obrátil. Britská policie se při hledání motivu vraždy soustředí na krajně pravicový názor zadrženého muže. Vdovec po Coxové řekl BBC, že jeho manželku zabili kvůli „silným politickým názorům“, za něž hodlá dál bojovat. Coxovou prý znepokojovalo, jakým způsobem „zhrubla“ debata kolem referenda.

Podle analytiků bude stěžejní, jak se rozhodnou dosud váhající voliči, kterých je kolem deseti procent, a jak bude vysoká volební účast – čím vyšší, tím je pravděpodobnější, že EU v Británii zůstane. Podle průzkumu ORB je přitom stále víc lidí ochotno jít hlasovat, dosud tak chtěli učinit hlavně zastánci brexitu.

Výhody setrvání a opuštění Unie
Zdroj: BBC/ČT24