Stoupenci Mursího a Šafíka se přou o vítězství

Káhira – Mezi tábory obou finalistů egyptských prezidentských voleb vznikla rozepře o vítězství. Nejprve se k výhře přihlásili islamisté z Muslimského bratrstva, podle nichž jejich kandidát Muhammad Mursí obdržel po sečtení lístků ze čtyř pětin volebních místností 52,5 procenta lístků. Stoupenci jeho protikandidáta, bývalého premiéra Ahmada Šafíka, ale Mursího prvenství zpochybnili - Šafík má podle nich mezi 51 a 52 procenty hlasů. Mursí přitom již na tiskové konferenci slíbil, že bude prezidentem všech Egypťanů a nebude se mstít za staré křivdy. Na náměstí Tahrír se shromáždily stovky Mursího příznivců, kteří oslavují jeho vítězství. Oficiální výsledky voleb by měly být známy ve čtvrtek. Dnes budou zveřejněny výsledky ze zahraničí. Vládnoucí vojenská rada si ještě před oznámením výsledků udělila v nové „ústavní deklaraci“ rozsáhlé pravomoci, a to včetně zákonodárných. Nové parlamentní volby podmiňuje sepsáním ústavy.

Muslimské bratrstvo už vydalo vlastní výsledky hlasování, založené na součtu výsledků z 99 procent z více než 13 tisíc hlasovacích místností. Podle nich získal Mursí 13,2 milionu hlasů, neboli 51,8 procenta, zatímco Šafík 48,1 procenta z celkových 25,5 milionu hlasů. Armáda oznámila, že se ceremonie předání moci nově zvolenému prezidentovi bude konat koncem června.

„Dr. Muhammad Mursí je prvním prezidentem republiky zvolený lidem,“ na Twitteru Strana svobody a spravedlnosti (FJP), kterou Muslimské bratrstvo založilo. V Egyptě šlo o první volby, v nichž se demokraticky rozhodovalo o nové hlavě státu. Dvoudenní hlasování se podle pozorovatelů obešlo bez závažnějších incidentů, ale provázel ho menší zájem voličů než v prvním kole.

Ve svém vítězném projevu v hlavním štábu se Mursí snažil rozptýlit obavy mnoha Egypťanů, že se Muslimské bratrstvo bude snažit zemi vnutit přísná pravidla islámského práva šaría. Jak řekl, bude usilovat o "stabilitu, lásku a bratrství v egyptském občanském národním,
demokratickém, ústavním a moderním státě„, a o islámském právu se vůbec nezmínil. Přislíbil, že bude “služebníkem„ všech Egypťanů, “mužů, žen, matek, sester… všech politických frakcí, muslimů, křesťanů„ a dodal: “Nechceme se mstít ani vyrovnávat účty. Jsme všichni bratři tohoto národa a jsme si rovni v právech i povinnostech."

Šafík Mursího vítězství neuznal

„Nechceme se mstít nebo vyrovnávat si účty. Všichni jsme bratři tohoto národa,“ poznamenal Mursí. Jeho protikandidát - premiér bývalého Mubarakova režimu Ahmad Šafík - výsledek voleb okamžitě zpochybnil. „Zatím vedeme o půl milionu hlasů. Doufáme, že se ten rozdíl ještě zvýší,“ prohlásil Šafík.

Šádí Shanaáh, analytik, Glopolis:

„Pokud se stane prezidentem Mursí, bude prezidentem s okleštěnými pravomocemi, protože ho bude v legislativní funkci blokovat vojenská rada, která evidentně do konce měsíce nepředá civilní moc vládě, jak bylo plánováno.“

Muhammad Mursí a Ahmad Šafík
Zdroj: EPA/KHALED ELFIQI/ISIFA

Probíhá ve skutečnosti v Egyptě vojenský převrat?

Budoucí postavení egyptského prezidenta je zatím nejisté, protože rozhodující moc si rozhodla nadále uchovávat armáda. Hned po zavření volebních místností si vládnoucí generálové pojistili další vládu „ústavní deklarací“. Příštímu prezidentovi okrájeli pravomoci a přisvojili si také zákonodárnou moc parlamentu, který ve čtvrtek rozpustili jako nezákonně zvolený. Liberálové a islamisté poslední kroky armády označují za převrat. 

Armáda ale stále tvrdí, že moc odevzdá. „Armáda předá moc zvolenému prezidentovi koncem měsíce. O tom není pochyb,“ prohlásil člen vojenské rady Mohamed el Asar. 

Turistickým oblastem se zatím nepokoje vyhýbají. České ministerstvo zahraničí nicméně před cestami do této země nadále varuje. Egyptská státní televize navíc přišla s nezvyklou kampaní. Vyzývá Egypťany, aby se nebavili s cizinci, protože mohou být špehové. Po vlně kritiky za odrazování turistů ale vláda reklamu stáhla.