Kontrola zbraní v USA neprošla. Trump, který je jejím odpůrcem, měl být sám terčem střelby

Americký senát zamítl návrh zákona, podle kterého by lidé podezřelí z terorismu nemohli kupovat zbraně. Dostatečnou podporu nezískaly ani další tři návrhy na zpřísnění prodeje zbraní. Senátoři o nich hlasovali týden po masakru v nočním klubu na Floridě, při kterém zemřelo 49 lidí. Mezi zastánci držení zbraní je i prezidentský kandidát Donald Trump. Na jeho sobotním mítinku se jej jeden z účastníku pokusil zastřelit.

Celkově senátoři hlasovali o dvou opatřeních z dílny demokratů a dvou návrzích opozičních republikánů. Žádný z nich ale ve 100členné horní komoře nezískal 60 hlasů nutných ke schválení.

Prosazení změn se velká šance nedávala

Podle agentury AFP ani nebylo pravděpodobné, že by uprostřed prezidentské volební kampaně došlo ke shodě nad tímto dlouhodobě projednávaným problémem. Právo pořídit si zbraň považuje řada Američanů za jednu ze svých základních svobod. Kritici volného přístupu ke zbraním dokonce tvrdí, že koupit si pistoli nebo pušku je snadnější než si pořídit například štěně. 

Demokrati spolu s ministerstvem spravedlnosti prosazovali návrh na zákaz prodeje zbraní lidem, kteří jsou na vládním seznamu podezřelých z terorismu. Zároveň chtěli rozšířit prověrky na všechny prodeje zbraní.

Změny v prodeji a držení zbraní americkým Senátem neprošly (zdroj: ČT24)

Republikáni kontrolu zbraní odmítají

Naopak republikáni, kteří Kongres ovládají, podporovaní vlivnou Národní asociací držitelů zbraní (NRA), rázné změny odmítají a trvají na zachování ústavního práva, které zaručuje občanům držet a nosit zbraně.

„Naši kolegové chtějí, aby to bylo o kontrole zbraní. Ale mělo by to být spíš o boji, který by eliminoval islámský extremismus. To je hlavní příčina toho, co se stalo v Orlandu. Mí kolegové chtějí léčit příznaky bez boje se samotnou chorobou,“ uvedl republikánský senátor John Cornyn.

Republikáni stáli za návrhem, díky kterému by vláda mohla pozdržet prodej střelné zbraně člověku podezřelému z terorismu o 72 hodin. Pokud by mu úřady chtěly dál v koupi bránit, musely by získat souhlas soudu. 

Redaktor Newsweeku Daniel Anýž k rozporům kolem omezení prodeje zbraní (zdroj: ČT24)

Na mítinku Donalda Trumpa zadrželi muže, který jej chtěl zastřelit

Svobodné držení zbraní je jedním z klíčových témat boje o prezidentský post. Zastáncem je Donald Trump. Právě na jeho sobotním mítinku v kasinu Treasure Island v Las Vegas teď ovšem úřady zadržely devatenáctiletého Michaela Sandforda, který se pokusil policistovi ukrást zbraň, aby mohl prezidentského kandidáta zabít.

„Sandford uvedl, že se Trumpa pokoušel zabít zhruba rok, rozhodl se však jednat při této příležitosti, protože si byl konečně jistý, že to zkusí,“ stojí podle agentury Reuters ve spisech. 

Policie musela zasahovat na Trumpově mítinku v Las Vegas
Zdroj: ČTK/AP/John Locher

Kdyby Trumpa nezkusil zabít v Las Vegas, pokusil by se o to znovu na mítinku ve Phoenixu, kam už si rezervoval vstupenky, citoval z dokumentů britský server BBC. K lasvegaskému policistovi mladík podle BBC přišel se slovy, že chce Trumpa požádat o autogram.

„Milujeme naši policii. Milujeme ji. Děkuji vám,“ uvedl republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump. 

Debata o tom, jak omezit prodej a dostupnost zbraní ve Spojených státech, zesílila po masakru v gay klubu v Orlandu na Floridě, kde útočník Omar Mateen zabil před více než týdnem legálně pořízenými zbraněmi 49 lidí.