Policie v Riu trénuje bezpečnostní opatření. A zaměřuje se i na pouliční zloděje

Jen měsíc a půl před zahájením olympijských her bojuje Brazílie s virem zika, největší hospodářkou krizí od 30. let, politickým zemětřesením a stavebními termíny. Do toho se místní policie věnuje bezpečnostním cvičením, která se mimo jiné zaměřují i na další z mnoha problémů – pouliční kriminalitu.

Západ slunce vyprazdňuje pláže a plní ulice lidmi. Šperky, peněženky a telefony turistů jsou velkým lákadlem pro stovky, možná i tisíce pouličních kapsářů. Ti dobře vědí, že nadcházející olympiáda bude obzvláště výjimečnou příležitostí, jak nepozorné návštěvníky Ria obrat o jejich cennosti.

Bude toho opravdu hodně. Bude to dobré.
Pedro
zloděj z Ria o olympiádě

Policie v Riu otevřela nové sledovací centrum. Kamery jsou všude a mají motivovat okradené, aby se na policii obrátili. Na olympiádu se tak připravují nejen zloději, ale i policisté a vojáci. Noční cvičení má za sebou jedno z nejdůležitějších míst – stadion Maracaná, kde proběhne zahajovací i závěrečný ceremoniál.

„Trénovali jsme zabezpečení hlav států a zástupců olympijské rodiny při jejich cestě z různých částí města na stadion,“ vysvětluje Felipe Tavares Seixas, šéf policie v dějišti Her.

Brazílie vyšle do ulic 65 tisíc policistů a na 20 tisíc vojáků. Jde o největší bezpečnostní akci v dějinách země. A dvojnásobné nasazení oproti posledním letním olympijským hrám v Londýně.

Policie v Riu otevřela nové sledovací centrum (zdroj: ČT24)

První okradení sportovci

Nepříjemné setkání s místními zloději už má za sebou australská paralympionička Liesl Teschová. Během přípravy v Riu se jí a její fyzioterapeutce postavili do cesty dva muži se zbraní. Z incidentu nedaleko hotelu vyvázly obě ženy bez zranění, přišly ale o svá kola.

„Bylo to strašné. Chtěli po nás peníze, ale žádné jsme neměly. Rukou mi zatlačil na rameno, spadla jsem z kola na dlažbu a ukradli nám ho,“ popsala sedmačtyřicetiletá Teschová australské televizi Seven Network.

Úspěšná paralympionička se v Riu zúčastní her už pošesté. Z turnajů basketbalistek na vozíčku má medaile ze Sydney, Atén i Pekingu, před čtyřmi lety v Londýně získala zlato v jachtingu. V lodi bude soutěžit i za dva měsíce v Riu.

Před měsícem byl v Riu přepaden olympijský vítěz v jachtingu Španěl Fernando Echavarri a jeho dva reprezentační kolegové. Ozbrojení muži na ně zaútočili při cestě na snídani, sportovci tehdy přišli o telefony.