Britský ministr: Pokud země zůstane v EU, rychle prosadíme naše výjimky

Pokud Britové rozhodnou o setrvání země v EU, tamní vláda čeká rychlé prosazení změn dojednaných premiérem Cameronem na únorovém summitu. Prohlásil to ministr zahraničí Philip Hammond. O tom, jestli země zůstane součástí Evropské unie, rozhodnou Britové ve čtvrtek. Premiér David Cameron už je ale varoval, že případné rozhodnutí k odchodu bude nevratné.

V únoru na summitu EU se předsedové ostatních států a vlád Unie s Cameronem dohodli nově upravit postavení Británie v Unii. Země se podle této dohody mimo jiné nestane součástí „evropského superstátu,“ pro migranty z EU budou platit nové a tvrdší podmínky a Británie také nikdy nemusí přijmout měnu euro.

Po pauze kvůli vraždě poslankyně Jo Coxové se během pondělí opět rozjely kampaně za setrvání Británie v Evropské unii i za její odchod. Smrt Coxové vrhla na závěr kampaně stín, i když zatím není jasné, zda ovlivní výsledek. Poslední průzkumy ukazují vzestup formace Remain (Setrvání), ale autoři průzkumů shodně tvrdí, že vražda neměla asi na výsledek vliv, ale spíš lze posun přičíst ekonomickým argumentům.

Britský parlament se mimořádně sešel kvůli památce Coxové

Britský parlament vzdal úctu zavražděné poslankyni Jo Coxové. Podle šéfa labouristické opozice Jeremyho Corbyna je stále pravděpodobnější, že šlo o politicky motivovaný útok. Premiér David Cameron vyzval, aby se zákonodárci sjednotili tváří v tvář nenávisti, která stála jejich kolegyni život. Předseda Dolní sněmovny John Bercow pak označil napadení Coxové
za útok na svobodu.

„Vzdáváme hold milující, odhodlané, zanícené a progresivní političce, která byla humánnost sama a často dokazovala, že politika má sílu udělat ze světa lepší místo k životu,“ uvedl premiér. „Útok, jako je tento, nemíří jen na jednotlivce, ale na svobodu jako takovou. Proto jsme se tady sešli, abychom uctili Jo a znásobili svou oddanost demokracii,“ doplnil předseda parlamentu Bercow.

Emotivní vystoupení přednesla i řada dalších poslanců, kteří zasedání zakončili dlouhým potleskem směrem k manželovi a dvěma malým dětem Coxové. Ti jejich proslovy poslouchali na galerii. Program zakončil smuteční obřad v blízkém kostele St. Margaret's.

Coxovou, která usilovala o setrvání Británie v Evropské unii, napadl podle všeho muž jménem Thomas Mair na ulici v jejím volebním okrsku v severoanglickém městě Birstall nedaleko Leedsu. Britská policie se při hledání motivu vraždy soustředí na krajně pravicový názor zadrženého útočníka. Útok podle ní zřejmě nebyl náhodný.

Lidé po smrti Jo Coxové zapalují svíčky
Zdroj: Neil Hall/Reuters

Muž, který je podezřelý z její vraždy, byl podle ochránců lidských práv v USA ve spojení s americkou rasistickou Národní aliancí. Údajně si měl v roce 1999 u této krajně pravicové organizace objednat i návod na výrobu pistole.

Cameron varuje před agresí v závěru kampaně

Vražda Coxové se logicky stala jedním z hlavních témat diskuzí o takzvaném brexitu. Tři dny před klíčovým referendem kampaň vrcholí a premiér David Cameron varuje před zbytečnou agresí.

„Kdykoliv vidíme netoleranci, nenávist a rozdělení, měli bychom se snažit vyhnat tyto projevy z naší společnosti. A musíme být opatrní, protože ano, debaty mohou být vášnivé, ale musíme se ujistit, že nebudou založeny na těchto aspektech,“ uvedl lídr konzervativní vlády v BBC.

Setrvání je podle mě správnou odpovědí pro naši ekonomiku, pracovní příležitosti, bezpečnost – i sílu naší země. Je to nezvratné rozhodnutí. Jak se jednou rozhodnete, už není cesty zpět.
David Cameron
britský premiér

Tábor zastánců toho, aby Britové z evropského společenství vystoupili, vede opoziční lídr Nigel Farage. Vražda Coxové se dotýká i jeho. Má strach, aby nepřesvědčila váhající voliče k podpoře setrvání. Před referendem tak tvrdí, že Britové teď mají možná poslední šanci, aby si vzali zpět svou nezávislost a svobodu, o které je podle něj Evropská unie připravila.

Jediné, co jsme říkali, je, že chceme zpět kontrolu nad našimi životy a našimi hranicemi. Chceme zodpovědnou imigrační politiku. A zcela upřímně – pokud jde o negativní rétoriku, viděli jsme ji mnohem víc u druhé strany.
Nigel Farage

Vláda nyní upozorňuje, že pokud země Unii opustí, bude muset zvyšovat daně a omezit výdaje. Podle agentury Reuters posun voličů směrem k udržení Británie v EU ukázaly tři z šesti průzkumů zveřejněných během víkendu. Libra na to okamžitě reagovala výrazným růstem.

Posun voličů směrem k udržení Británie v EU ukázaly tři z šesti průzkumů zveřejněných během víkendu. Například podle průzkumu agentury Survation pro nedělník Mail on Sunday by setrvání Británie v EU podpořilo 45 procent dotázaných, zatímco pro brexit by hlasovalo jen 42 procent respondentů. V předchozím průzkumu agentury Survation byl přitom poměr sil přesně opačný. 

Libra na čerstvé zprávy okamžitě reagovala výrazným růstem. To Evropský bankovní úřad zase oznámil, že v případě britského sbohem Bruselu přesune své sídlo z Londýna do jiného evropského města. „Pokud by se Britové rozhodli, že opustí EU, museli bychom se přesunout do jiného evropského hlavního města,“ řekl šéf úřadu Andrea Enria pro list Welt am Sonntag. 

Výhody setrvání a opuštění Unie
Zdroj: BBC/ČT24

Orbán se vyjádřil proti brexitu. Inzerátem v Daily Mail

Do debaty o tom, zda má ostrovní země setrvat v EU, či opustit její řady, se zapojil též maďarský premiér Viktor Orbán. Ten se v celostránkovém inzerátu, který vyšel v pondělním vydání deníku Daily Mail, obrátil na Brity se vzkazem: „Rozhodnutí je na vás, ale rád bych vám řekl, že Maďarsko je hrdé na to být bok po boku s vámi – jako členy Evropské unie.“

„Pokud by se Britové rozhodli pro odchod z Evropské unie, nebudeme moci následující den prostě pokračovat v normální práci v dvaceti osmi bez jednoho,“ uvedl německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Evropská sedmadvacítka by podle něj musela po brexitu udělat vše proto, aby „se nezvrátil desítky let trvající integrační proces, z nějž všichni v Evropě nesmírně profitujeme“. 

Evropa podle Steinmeiera nyní potřebuje dostatek sil a vášně na to, aby čelila sílícím nacionalistickým tendencím. „My v Evropě totiž máme společnou zodpovědnost za to, že se nevrátíme k nacionalismu jednotlivých národních států,“ řekl německý šéfdiplomat.

Rozpad Evropské unii hrozí po případném brexitu i podle předsedy protievropské Strany nezávislosti Spojeného království Farage. V rozhovoru poskytnutém rakouskému časopisu News řekl, že „až Británie vystoupí, budou následovat další“.

„Bude to jako koňské závody. Kdo půjde první: vy (Rakušané) nebo snad přece jen Dánové?“ uvedl Farage s tím, že odchod dalších zemí z EU očekává do půl roku po brexitu. „Dny Evropské unie jsou sečteny,“ dodal.

  • Britové budou o možném vystoupení z EU, tedy takzvaném brexitu, hlasovat ve čtvrtek.