Bookmakeři věří v britské setrvání, hned po vraždě Coxové v něj ale věřili víc

Pravděpodobnost, že Britové ve čtvrtek odsouhlasí setrvání v EU, je podle sázkové kanceláře Betfair 65 procent, což je o něco méně než hned po čtvrteční vraždě britské poslankyně. Minulý týden se bookmakeři obávali brexitu víc – zřejmě po zveřejnění průzkumů, v nichž těsně vedli stoupenci odchodu. O osudu země už začaly rozhodovat tisíce Britů v Česku. Korespondenční hlasy totiž musí být odeslány dřív.

Pouhých pět dnů zbývá do historického britského referenda o EU. Tábory pro i proti setrvání pozastavily do neděle kampaně po vraždě labouristické poslankyně Jo Coxové, která bojovala proti brexitu.

Podle některých analytiků může smrt zákonodárkyně posílit tábor Britů, kteří si přejí v Unii zůstat. To si zjevně myslí i bookmakeři - po vraždě poslankyně byl zaznamenán nárůst důvěry o sedm procentních bodů. Už v sobotu ale přišel pokles o dva procentní body.

Britský premiér David Cameron, který chce, aby země nadále byla v reformované Unii, a který s Bruselem vyjednal nové podmínky vztahů, v sobotu prohlásil, že zůstane premiérem, ať hlasování dopadne jakkoli.

David Cameron
Zdroj: Reuters/POOL New

Budete v izolaci, varoval Brity francouzský ministr

Francouzský ministr hospodářství a průmyslu Emmanuel Macron v sobotu Brity varoval, že pokud země vystoupí z Unie, stane se malou, nevýraznou, izolovanou zemí na hranicích Evropy. Macron uvedl jako příklad britský ostrov Guernsey v Lamanšském průlivu, který patří britské koruně, ale podobně jako Man a Jersey formálně není součástí Spojeného království. Trojice ostrovů není ani součástí EU.

Již v pátek Macron kritizoval vypsání britského referenda jako nebezpečné, neboť Britové učinili ze zbytku Unie zajatce. Varoval také, že i ostatní země by mohly vypsat podobné plebiscity, čemuž je nutné zabránit přehodnocením směru, kterým Unie směřuje.

Ke stoupencům brexitu se naopak nově přidal bývalý náčelník generálního štábu Lord Guthrie, který se v únoru připojil k dopisu vyzývajícímu k setrvání v Unii, protože představuje důležitý pilíř britské bezpečnosti. Nyní ale listu Telegraph řekl, že udělal chybu a že bude pro zemi lepší odejít.

Britové v Česku už hlasují v historickém referendu (zdroj: ČT24)

Guthrie se obává hlavně vzniku „evropské armády“, tento plán považuje za „katastrofu“. „Myslím, že evropská armáda by mohla poškodit NATO. Je to drahé. Je to zbytečná duplikace,“ podotkl. Cameronova vláda už přitom zdůraznila dříve, že Británie „nikdy nebude součástí armády EU“. Londýn může plán, který vznikl kvůli ukrajinské krizi, dle evropských smluv blokovat.

Šéf NATO Jens Stoltenberg a další velitelé z Británie i USA vyjádřili přesvědčení, že země bude mít větší vliv a zajistí bezpečnost svých občanů lépe v rámci EU.

Výhody setrvání a opuštění Unie
Zdroj: BBC/ČT24
Vydáno pod