Hackeři odhalili Pentagonu 138 bezpečnostních děr. Při povolené soutěži

Americké ministerstvo obrany podniklo nezvyklou bezpečnostní kontrolu svých počítačových systémů: uspořádalo k tomu soutěž, do níž se přihlásilo přes 1400 nadšenců věnujících se slabinám v programech. Za měsíc přišli tito „hackeři“ na 138 závažných bezpečnostních děr, které odborníci následně „zalátovali“.

Jak v pátek informoval americký ministr obrany Ashton Carter, nejlepší z počítačových expertů, který upozornil hned na několik vad, obdržel odměnu 25 tisíc dolarů (600 tisíc korun) z celkových 75 tisíc, jež byly na odměny vyčleněny.

Podle Cartera armáda na tom vydělala, protože kdyby si pronajala specializovanou firmu, musela by na totéž vynaložit miliony dolarů. Také se jí tím podle něho podařilo navázat kontakt s „inovativními“ občany, kteří chtějí pomoci s obranou své vlasti, uvedla agentura AFP.

A jaká je realita

Pentagon se často utkává s hackerskými útoky. Například loni v srpnu proběhla zpráva, že e-mailová síť s neutajovanými textovými zprávami generálního štábu v Pentagonu se stala terčem počítačového útoku a byla vyřazena z provozu.

Američtí představitelé tenkrát uvedli, že počítačový útok byl spojený s nějakým cizím státem. Podle agentury Reuters ale nesdělili, zda z útoku, který prý postihl na 4000 vojenských a civilních pracovníků Pentagonu, viní nějakou konkrétní zemi.

Americká televizní stanice NBC ovšem s odvoláním na nejmenované představitele informovala, že útok přišel z Ruska. Poznamenala však, že podle těchto zdrojů není jasné, zda za tím stála ruská vláda nebo jednotlivci.

Vydáno pod