Belgický autobus s dětmi nehavaroval kvůli technické závadě

Bern - Příčinou březnové tragické nehody belgického školního autobusu ve Švýcarsku nebyla technická závada. Oznámil to hlavní vyšetřovatel Olivier Elsig. Nyní se pozornost upírá na toxikologický rozbor krve řidiče. Belgická média spekulovala i o tom, že řidič za volantem během jízdy manipuloval s palubním DVD přehrávačem. Při nehodě z 13. března zemřelo 28 lidí, z toho 22 belgických a nizozemských dětí.

Elsig na tiskové konferenci uvedl, že vyšetřování vyloučilo „technické příčiny a v současnosti se soustředí na řidiče“. „V tomto stadiu vylučujeme způsobení nehody jiným vozidlem, vadou vozovky nebo tunelu, nadměrnou rychlostí nebo závadou na autobusu,“ konstatoval Elsig.

Řidič před jízdou nepil ani nebyl nemocný

Švýcarští vyšetřovatelé přitom už v březnu oznámili, že v krvi řidiče nebyl zjištěn alkohol. Šofér ani netrpěl zdravotními problémy. Čeká se však ještě na výsledky podrobného toxikologického rozboru řidičovy krve. Známy by měly být do konce léta. „Ideální by bylo znát přesnou příčinu. Možná ji nebudeme znát nikdy, ale znatelně se jí blížíme,“ věří Elsig.

Pieta v Lommelu
Zdroj: ČT24

Belgický autobus, který vezl školáky vracející se z lyžařského pobytu, havaroval v tunelu u obce Sierre na jihu Švýcarska. Při nehodě zemřelo 28 lidí, dalších 24 bylo zraněno.

Vydáno pod