Pád egyptského airbusu: Druhá černá skříňka je na světě

Ve Středozemním moři se našla druhá černá skříňka ze zříceného letounu společnosti Egyptair. Záznamník obsahuje technická data o letu. Už ve čtvrtek vyšetřovatelé oznámili nález přístroje, na němž je zachycena komunikace v kokpitu. Airbus havaroval z neznámých důvodů před měsícem. Na jeho palubě zemřelo 66 lidí.

Pilot airbusu, který mířil 18. května z Paříže do Káhiry, se při komunikaci s dispečery nezmínil o žádných technických problémech a k útoku na letadlo se nikdo nepřihlásil. Co způsobilo pád stroje, tak zůstává záhadou - pomoci by měly právě černé skříňky.

Záznam komunikace v kokpitu obsahuje jak konverzaci v kabině, tak i hluky včetně případného alarmu asi dvě hodiny před nehodou. Nově nalezená černá skříňka obsahuje pak technická data.

Oba přístroje jsou rozbité, ale nejdůležitější část s pamětí se zachránila. Vyšetřovatelé by měli mít k dispozici rovněž trosky, které už byly lokalizovány ve Středozemním moři

„Slyšel jsem, že hloubka moře tam je 1800 metrů, což by znamenalo velké náklady a nejsem si jistý, zda by to chtěl někdo podstoupit a jestli je to vůbec zapotřebí,“ podotkl letecký publicista Martin Velek.

Airbus podle francouzských vyšetřovatelů krátce před pádem vyslal varovné signály o kouři na palubě a o dalších možných selháních počítačového systému. Z těchto signálů ale není patrné, co bylo příčinou kouře.

Podle pilota jedné z předních evropských aerolinek z dostupných dat vyplývá, že zřejmě došlo k explozi uvnitř letadla, jelikož okénko na pravé straně kokpitu bylo vyhozeno do povětří. Detektory se možná neaktivovaly požárem, ale mlhou, která zaplnila kabinu po ztrátě tlaku způsobené výbuchem, sdělil Telegraphu pilot, který létá s A330 - ten je podobný havarovanému stroji A320.