Lékaři bez hranic se vzdávají peněz z EU. Na protest proti její migrační politice

Mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF) oznámila, že s okamžitou platností odmítá přijímat peníze z Evropské unie i jejích členských států. Rozhodla se tak na protest proti migrační politice osmadvacítky a dohodě s Tureckem o navracení běženců, která podle organizace ohrožuje samotný status uprchlíka.

„Dlouho kritizujeme ostudnou reakci Evropy, která sází na odstrašování a nenabízí lidem pomoc ani ochranu. Dohoda EU s Tureckem v tom šla ještě o krok dál a ohrozila celý koncept útěku a právo na ochranu, které z něj vychází,“ uvedl generální tajemník Lékařů bez hranic (MSF) Jerome Oberreit.

„Chceme vyslat signál proti nedůstojnému zacházení (s uprchlíky) a proti sílící snaze EU udržet trpící lidi mimo evropskou pevninu,“ uvedla MSF v tiskovém prohlášení. Organizace kritizuje především březnovou dohodu mezi EU a Tureckem, na jejímž základě je možné vracet běžence z řeckých ostrovů do Turecka.

Dohoda EU-Turecko zdánlivě přináší očekávané výsledky. Není však vidět cena, kterou za ni platí tisíce lidí svým utrpením. Ti jsou uvězněni v pasti mezi frontovými liniemi a uzavřenými hranicemi. Mnoho dalších vědomě vystavuje sebe a své nejbližší smrtelnému nebezpečí, aby unikli z pekla, kterému čelí v Libyi.
Pavel Gruber
Ředitel české pobočky Lékařů bez hranic

Organizace Lékaři bez hranic loni obdržela od evropských institucí a členských států celkem 46 milionů eur (1,25 miliardy Kč), což pokrylo zhruba osm procent jejího celkového rozpočtu. Ve svém prohlášení MSF nicméně uvedla, že rozhodnutí nepřijímat peníze z EU neovlivní poskytovanou péči. Využít chce své rezervní zdroje a příjmy od soukromých dárců.

Ředitel české pobočky: Humanitární pomoc nesmí být podmiňovaná (zdroj: ČT24)

Řecko chce uprchlíky deportovat rychleji

Řecký ministr pro migraci Jannis Muzalas v pátek uvedl, že jeho země chce navracení uprchlíků do Turecka podle dohody s Ankarou v příštích týdnech ještě zrychlit. Zpět chtějí Řekové během té doby poslat tisíce uprchlíků, kteří přišli přes Egejské moře, pokud tito lidé nesplní podmínky pro získání azylu v Řecku.

„Byl by to neúspěch, kdyby v příštím měsíci a půl z ostrovů neodjeli ti, kterým to bude uloženo,“ řekl ministr ve vysílání řecké televize. Na otázku, kolika lidí se to má týkat, odpověděl, že „více než poloviny“ z těch, kteří jsou teď na ostrovech.

Podle řeckých úřadů se na tamních ostrovech nachází asi 8400 uprchlíků a většina z nich chce o azyl požádat. Do Turecka, odkud uprchlíci přicházejí, prý Řecko prozatím deportovalo 468 lidí. Žádný z migrantů o azyl nežádal. Mezi lidmi určenými k deportaci byli pouze dva Syřané, ale ti se proti rozhodnutí Řecka odvolali.