Myšlenky na referendum zastínila tragédie. Britové truchlí pro zavražděnou poslankyni

Británie oplakává zavražděnou labouristickou poslankyni Jo Coxovou. Stovky lidí přišly na bohoslužbu do kostela v yorkshirském Birstallu, kde byla ve čtvrtek pobodána a postřelena. Někteří přinášeli k místu neštěstí květiny a vzkazy. Pietní akce se konala i na Parlamentním náměstí v Londýně, kde lidé zapalovali svíčky. Manžel Coxové prohlásil, že jeho žena a matka dvou dětí se snažila bojovat za „lepší svět“.

V kostele svatého Petra v Birstallu, který byl rodným městem zavražděné poslankyně Coxové, se večer během bohoslužby zaplnily všechny lavice. Bohoslužbu poslouchali i její kolegové z Labouristické strany – Yvette Cooperová a Dan Jarvis, kteří se navzájem objímali a utěšovali.

„Vyrůstala v této komunitě, žila pro tuto komunitu, sloužila této komunitě a nakonec za ni položila život,“ prohlásil reverend Jonathan Gibbs. „Věřila v lásku, přátelství a hodnoty,“ podotkla jedna ze sousedek zákonodárkyně.

Improvizovaná pietní akce se konala rovněž před budovou parlamentu v Londýně, kam dorazil i lídr labouristů Jeremy Corbyn. Ten konstatoval, že poslankyni všichni kolegové měli rádi a Británii vražda šokovala. Smrt Coxové označil za tragédii i britský premiér David Cameron.

Vrah na Coxovou zaútočil ve čtvrtek nedaleko knihovny v Birstallu. Policie na místě činu zadržela dvaapadesátiletého Tommyho Maira. Vyšetřovatelé zatím jeho motivy nezveřejnili.

Podle některých svědků pachatel před útokem volal „Britain First“ (Británie na prvním místě), což by mohlo souviset se stejnojmennou krajně pravicovou stranou. Místopředsedkyně tohoto hnutí Jayda Fransenová ale odmítla, že by její organizace měla cokoli společného s činem, který označila za „naprosto nechutný“.

Kampaně před referendem o EU byly pozastaveny

Coxová byla členkou kampaně za setrvání Británie v Evropské unii a prouprchlickou aktivistkou. „Bojovala, aby pomohla uprchlíkům z občanské války v Sýrii. Umožnila promluvit těm, kteří volali o pomoc a nebyli podle ní vyslyšeni. Její snaha změnila přístup k uprchlíkům a pomohla změnit i politiku. Už nikdy nezjistí, kolik životů pomohla změnit,“ podotkl britský ministr financí George Osborne.

Kampaně za i proti takzvanému brexitu byly kvůli úmrtí poslankyně pozastaveny. Referendum se koná už ve čtvrtek 23. června a podle posledních průzkumů těsně vítězí stoupenci brexitu. Je otázkou, nakolik může vražda Coxové výsledek ovlivnit.

Vydáno pod