Izrael chce na hranicích s Gazou vystavět podzemní opevnění

Izrael se chystá vystavět podzemní bariéru podél celé své hranice s Gazou. Jejím cílem bude zamezit teroristům z palestinského hnutí Hamas pronikat na území židovského státu sítí podzemních tunelů. Výstavba by měla vyjít na zhruba 570 milionů dolarů (téměř 14 miliard korun).

Betonová bariéra by měla sahat nejen několik desítek metrů hluboko pod povrch země, ale i nad samotný zemský povrch. Podle současných plánů bezpečnostních expertů povede podél celé 60kilometrové hranice Izraele s pásmem Gaza. Izraelské ministerstvo obrany odmítlo podrobnosti svého bezpečnostního plánu blíže komentovat.

Izrael proti Gaze také uplatňuje námořní i pozemní blokádu. Kontroluje zboží dopravované na toto pobřežní území a povoluje dovážet pouze to, které není využitelné k vyzbrojování. Nedávno izraelské úřady zmařily pokus propašovat do Gazy stovky speciálních trubek určených pro výrobu raket a také desítky elektromotorů, které radikálové využívají právě při stavbě nelegálních tunelů vedoucích do Izraele.

Izraelské stroje likvidují podzemní tunely na svých hranicích s Gazou
Zdroj: ČTK/ABACA/AA

Hranice mezi Izraelem a Pásmem Gazy byla přitom v posledních měsících relativně klidná. Násilnosti mezi Izraelci a Palestinci se přesunuly do Jeruzaléma a na okupovaný Západní břeh Jordánu.

Nejvážnějším vyostřením situace mezi Izraelem a Hamasem byla letní takzvaná 50denní válka v roce 2014, kdy během necelých dvou měsíců zahynulo více než 2200 Palestinců, ze dvou třetin to byli civilisté. Na izraelské straně přišlo o život přes 60 vojáků a sedm civilistů.