Bulharsko vyplatí Rusku obří odškodné. Za zpackanou dostavbu jaderné elektrárny

Celkem 550 milionů eur má podle arbitrážního soudu putovat ze Sofie do Moskvy. Jde o odškodné za dostavbu jaderné elektrárny v bulharském Belene, za kterou ruský státní podnik Atomstrojexport původně žádal 58 milionů eur, nakonec ale požadavek mnohonásobně navýšil.

Atomstrojexport se na podmínkách dostavby elektrárny Belene, která měla stát na Dunaji, s bulharskými úřady dohodl v roce 2006. Za tímto účelem navázal spolupráci s bulharskou firmou NEK. Společně měly postavit dva reaktory o výkonu 1000 megawattů, ale Sofia po několika odkladech projekt začátkem roku 2012 zrušila. Nepodařilo se jí totiž přilákat investory, kteří by byli ochotni do projektu vložit požadovaných zhruba deset miliard eur (270 miliard korun).

Bulharsko se ale rovněž ocitlo pod tlakem svých západních spojenců kvůli své energetické závislosti na Rusku. Rusové se pak obrátili na mezinárodní arbitráž.

Bulharská ministryně energetiky sdělila, že společnost NEK má ruské státní firmě uhradit výdaje, které měla s výrobou zařízení pro zrušený projekt. Nárok na odškodné za práci navíc a ušlý zisk ale soud podle ní neuznal. Bulharský podnik obdržel rozhodnutí soudu v noci na dnešek, prozatím neoficiálně, sdělila ministryně.

Bulharsko v současnosti prodlužuje životnost dvou reaktorů v Kozlodujské jaderné elektrárně u hranic s Rumunskem a hledá investora, který by tuto elektrárnu o jeden blok rozšířil.