Na potápěče u Caesareje vykoukla tvář z bronzu a ukázala jim poklad

Události ČT: Kamera ČT objevuje unikátní poklad pod hladinou moře u Izraele (zdroj: ČT24)

Starověký poklad z dob Římské říše objevili šťastnou náhodou dva potápěči u izraelského přístavu Caesareje. Z mořského dna na ně vykoukla antická tvář, nakonec bylo objeveno množství vzácných bronzových artefaktů, které se vysypaly z římské lodi potopené před 1600 lety.

„Loď s největší pravděpodobností vyjížděla z vnitřního přístavu na volné moře směrem do nějakého dalšího středomořského přístavu,“ přiblížila americká archeoložka Emma Heidtmanová.

Obchodní plavidlo dlouhé zhruba 25 metrů narazilo během prudké bouře do dnes už neexistujícího vlnolamu. Železné kotvy už lodi pomoci nedokázaly, prudký vichr ji vehnal na kameny. 

Bronzové sošky z pokladu nalezeného u břehu Caesareje
Zdroj: ČT24

Caesarea patřila k jednomu z divů antického světa a k nejbohatším přístavům východu Římské říše. Šest set let byla i hlavním městem někdejší Palestiny. Město mimo jiné zdobí nádherné stavby.

Moře a písek artefakty dokonale zakonzervovaly

Potápěči objev části pokladu oznámili izraelskému úřadu pro památky, vyslaní profesionálové pak na místě našli pozůstatky plavidla spolu s tisícovkami mincí, bronzovými sochami a svícny.

Izraelské úřady nález označily za největší poklad svého druhu, který se v zemi našel za nejméně 30 let. Díky písku, který bronzové sochy pokryl, vypadají artefakty podle archeologů, jako by byly vyrobeny včera.

Součástí pokladu jsou také různá navigační zařízení, kotvy a dva shluky tisíců starobylých mincí o hmotnosti 20 kilogramů. Mince jsou spojené dohromady a mají tvar keramické nádoby, v níž byly uschovány.