Imigrace jako argument pro i proti EU. V debatě se střetl Johnson a expremiér Skotska

V Británii před blížícím se referendem o setrvání země v EU vrcholí politické debaty. V úterý se střetl bývalý starosta Londýna Boris Johnson a bývalý skotský premiér Alex Salmond. Řeč byla například o vlivu imigrace na Británii. Právě rostoucí počet přistěhovalců je jedním z hlavních argumentů stoupenců brexitu. Ti podle posledních průzkumů převažují nad Brity, kteří si přejí zůstat v EU.

Podle posledního průzkumu Financial Times je 44 procent dotázaných pro setrvání v EU, 47 procent pro odchod. Podle redaktorky zahraniční redakce ČT Kateřiny Procházkové za rostoucí převahu odpůrců může především otázka imigrace, která je v současné době ve Velké Británii asi nejpalčivějším tématem.

Za posledních pět let přišlo do Británie 1,5 milionu přistěhovalců. Jen za předloňský rok to bylo dokonce 368 tisíc. „To jde proti tomu, co britský premiér David Cameron slíbil. Řekl, že ročně to bude jen 100 tisíc,“ uvedla Procházková.

Průzkum Financial Times k brexitu
Zdroj: Financial Times

Nezaměstnanost v Británii je nejnižší za deset let

Někteří dotazovaní poukazují na to, že přistěhovalci nebudou mít práci a že berou práci Britům. Politici, kteří jsou zastánci setrvání v EU, ale tvrdí, že tomu tak není. Nezaměstnanost ve Velké Británii je dokonce nejnižší za posledních deset let. 

  • Míra nezaměstnanosti v Británii klesla během tří měsíců do dubna na rovných pět procent. Mzdy zároveň rostly rychleji, což necelý týden před historickým referendem podle analytiků naznačuje, že pracovní trh si navzdory celkovému zpomalení britské ekonomiky stojí relativně dobře.
Londýnská City
Zdroj: Kevin Foy/Isifa/Rex Features

Johnson: Počet obyvatel Británie by mohl dosáhnout 80 milionů

Ve zhruba hodinové debatě na stránkách The Telegraph se v úterý s odlišnými názory na imigraci střetli bývalý starosta Londýna Boris Johnson, který je pro brexit, a bývalý skotský premiér Alex Salmond, který je proti odchodu z EU.

Podle Johnsona Londýn čerpal a čerpá z výhod, které přináší masivní migrace. „Nejprve mi dovolte říct, že jsem pro imigraci. Díky štědrosti této země tady mohu žít já a mohl se tu usadit i můj pradědeček, který sem přišel z Turecka v roce 1912,“ uvedl Johnson.

Studio 6 s Kateřinou Procházkovou: Imigrace je v Británii nejpalčivější téma (zdroj: ČT24)

Problém je ale podle něj v neudržitelném zvyšování počtu obyvatel. „Musím říct, že 350 tisíc imigrantů ročně je opravdu mnoho a z pohledu růstu populace by se tak počet obyvatel mohl zvýšit na 80 milionů v následujících deseti letech,“ uvedl Johnson. Jediná šance, jak podle něj situaci řešit, je znovu převzít kontrolu nad imigrační politikou.

„Teď tu máme systém, který povoluje, aby se sem dostávali lidé, pro které nemůžeme nabídnout ani práci. Loni z EU do Velké Británie přišlo 77 tisíc lidí, kteří nemají práci,“ uvedl Johnson. Odchodem z EU se podle něj země stane silnější a zbaví se i unijních regulací a norem.

Naše země nestrádá, ale mohla by, varoval Salmond

Naopak podle bývalého skotského premiéra Alexe Salmonda ve Spojeném království obyvatel ubývá a to přináší problémy. „Věřte mi, že je to mnohem větší problém, než přistěhovalci. Například ve Skotsku v Highlands museli dokonce obyvatele lákat. Byl jsem to já jako skotský premiér, který začal kampaň s názvem Highlands jsou domov,“ uvedl Salmond v debatě.

Bývalý skotský premiér Alex Salmond
Zdroj: Russell Cheyne/Reuters

„Podle informací našich úřadů to byli těžce pracující lidé, kteří přišli a pracovali. Právě k těm bychom se neměli stavět z pozice země, která nechce přistěhovalce a která vidí přistěhovaleckou politiku jako problém,“ podotkl Salmond.

Další debata už ve čtvrtek

Ve čtvrtek proběhne další debata na téma brexitu. Hostem bude například ministr spravedlnosti a stoupenec opuštění EU Michael Gove. „Teď je ještě období, kdy odpůrci i zastánci brexitu mohou bojovat v médiích a vyjadřovat své názory. Týden před referendem bude řekněme takové mediální ticho,“ uvedla Procházková.

Výhody setrvání a opuštění Unie
Zdroj: BBC/ČT24

Debata hýbe i sociálními sítěmi

Častým argumentem pro setrvání Británie v EU, který se na Twitteru objevuje, je možné ohrožení pracovních míst. Britský ministr financí George Osborne na svůj účet napsal: „S 5% nezaměstnaností jsme dosáhli její nejnižší míry za posledních 11 let. Neriskujme nezvratným rozhodnutím.“

Podle dalších tweetů odpůrců brexitu téměř všechny ekonomické odhady tvrdí, že opuštění EU negativně ovlivní i ekonomickou stabilitu země. Zároveň by případný pád kurzu libry mohl vést k růstu cen v obchodech, což by se dotklo zejména rodin. Naopak setrvání v EU otevře mladým lidem další možnosti kariérního růstu.

Příznivci brexitu na sociálních sítích argumentují zejména důležitostí kontroly vlastních hranic. Předseda Strany nezávislosti Spojeného království Nigel Farage napsal: „Pokud zůstaneme s otevřenými hranicemi v EU, populace v zemi vzroste do roku 2040 na 80 milionů.“

Uzavření hranic by podle něj přineslo Britům větší bezpečí. Příznivci brexitu se domnívají, že odchod z EU umožní více investic do vlastních projektů jako je například výstavba nových domů. Dále se podle nich otevřou Británii nové obchodní příležitosti, jelikož se začne orientovat nejen na Evropu, ale i na zbytek světa.