Manželka střelce z Orlanda věděla, že plánuje zaútočit. Hrozí jí obvinění ze spoluviny

Útočník Omar Mateen, který v neděli v orlandském gay klubu zastřelil 49 lidí, své manželce předtím řekl, že plánuje džihádistický útok. Úřady už svolaly federální velkou porotu, která by mohla jeho ženu Noor Salmanovou obvinit ze spolupachatelství na nejhorším případu střelby v moderní americké historii.

Podle CNN Salmanová na manželovi pozorovala v poslední době změnu chování, podle ní se zradikalizoval loni. Agentům podle televize NBC News řekla, že se mu snažila útok rozmluvit. Prý netušila, že provede masovou střelbu v orlandském gay klubu.

Salmanová také FBI vypověděla, že jednou manžela do orlandského klubu Pulse zavezla, protože si místo chtěl obhlédnout. Byla i u toho, když si kupoval munici.

Salmanová byla Mateenova druhá žena, manželé byli od roku 2011 a mají tříletého syna. Oba žili ve měste Fort Pierce zhruba hodinu vzdáleného od klubu Pulse.

Salmanové hrozí obvinění ze spoluviny

Televize Fox News s odkazem na zdroje z Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) sdělila, že státní zástupci žádají velkou porotu, aby Salmanovou obvinila ze spoluviny ze 49 vražd, 53 pokusů o vraždu, neinformování policie o chystaném útoku a lhaní federálním agentům.

Salmanová podle CBS News s vyšetřovateli spolupracuje a také podstoupila výpověď na detektoru lži. O podrobnostech tohoto testu se americké zpravodajské servery nezmiňují. Žena je nadále na svobodě.

obrázek
Zdroj: ČT24

Střelec zřejmě své ženě volal i během útoku

Podle Fox News je možné, že Mateen manželce během útoku z klubu telefonoval. Vyšetřovatelé mají k dispozici dva útočníkovy telefony, a to včetně přístupu. Nyní data analyzují.

Média už dříve informovala, že Mateen možná uvažoval i o útoku na orlandský zábavní park Disney World, který navštívil v dubnu a v červnu. Zachytily ho bezpečnostní kamery. Salmanová uvedla, že dubnová návštěva byla rodinným výletem. 

Policisté vyšetřující nedělní masakr dosud nezveřejnili motiv činu. Jeden z Omarových známých řekl, že mohl mít problém se svou vlastní sexuální orientací. Útočníka totiž znal jako častého návštěvníka podniku.

Podle FBI se Mateen zřejmě radikalizoval sám, protože zatím nejsou důkazy, že by dostával instrukce nebo pomoc od zahraničních islamistů. 

FBI Mateena vyšetřovala už v roce 2013 a 2014

Ke střelbě se nicméně již přihlásila organizace Islámský stát (IS). Podle Reuters to uvedla agentura Amak napojená na IS. Představitelé FBI následně potvrdili, že útočník před střelbou volal na tísňovou linku 911 a mluvil o radikální organizaci Islámský stát.

FBI zároveň Omara Mateena vyšetřovala kvůli údajným teroristickým vazbám už v letech 2013 a 2014. Nic podezřelého ale tehdy nezjistila.

Devětadvacetiletý Mateen byl americký občan z rodiny afghánských přistěhovalců. Podle jednoho ze zdrojů z vyšetřování si prohlížel na internetu radikální islámské materiály nejméně dva roky před nedělním útokem.