Napříč Francií se demonstrovalo, v Paříži vypuklo násilí

Demonstrace proti vládním změnám zákoníku práce ve Francii si vyžádaly desítky zraněných a zatčených. Zatímco odbory tvrdí, že se demonstrací v padesátce francouzských měst zúčastnilo celkem 1,3 milionu lidí, odhad policie je výrazně nižší – zhruba 125 tisíc.

Protesty se odehrály ve více francouzských městech, největší demonstrace svolaná odbory ale začala hodinu po poledni v Paříži, kam podle listu Le Parisien svezlo odboráře z okolí na 600 autobusů a k protestu se v jeho začátku připojily desetitisíce lidí. Průvod vyrazil z jihovýchodní části Paříže na náměstí u Invalidovny v centru města.

Radikálové s kuklami na hlavách začali podle úřadů rozbíjet výlohy a házet na policisty kameny, načež policie odpověděla slzným plynem. Podle médií policie v Paříži zadržela asi 52 lidí. Podle úřadů při srážkách utrpělo zranění nejméně 11 demonstrantů a 29 příslušníků bezpečnostních sil.

Web týdeníku Le Nouvel Observateur uvedl, že je jeden ze zraněných demonstrantů ve vážném stavu. Jedná se o asi čtyřicetiletého muže, kterého zasáhl do zad policejní granát se slzným plynem, řekl listu jeden z přítomných fotografů. Úřady se k tomu nevyjádřily. Kvůli souvisejícím stávkám je zavřena Eiffelova věž a stejně jako v minulých
dnech nevyjely některé vlaky. Stále stávkuje i část pilotů společnosti Air France.

Významné pařížské ulice zablokovali v rámci protestu také taxikáři, což v kombinaci s demonstrací způsobilo značné dopravní problémy. Tisíce lidí se sešly na demonstracích v další padesátce francouzských měst, například v Bordeaux, Avignonu, Toulonu. V Marseille navíc vstoupili podle tamních odborářů do stávky zaměstnanci přístavu.

Snaha zastavit změny v zákoníku práce

Šéfové odborů si od úterních protestů slibovali více než milionovou účast, s níž by chtěli překonat předchozí letošní demonstrace. Dosud největší účast byla 31. března, kdy podle policie demonstrovalo v zemi 390 tisíc lidí, podle odborů 1,2 milionu. Chtějí si vynutit zrušení změn zákoníku práce, které podle nich nepřijatelně zvýhodňují zaměstnavatele na úkor zaměstnanců a oslabují postavení pracujících.

Reformu již schválilo Národní shromáždění a nyní projednává Senát. V úterý to byl devátý den celostátních protestů, které jsou podle AFP prvním podobným sociálním hnutím za vlády levice od roku 1981. Odbory oznámily, že další demonstrace a stávky po celé Francii plánují na 23. a 28. června.

„Zúčastnil jsem se od března všech demonstrací, protože chci žít důstojně a ne jen přežívat. Chci úplné stažení reformy. Zastaví se to až poté, co se reforma odvolá,“ řekl AFP 26letý technik v energetice Aurélien Boukelmoune. Socialistická vláda na reformě trvá s tím, že zvýší zaměstnanost.

Vydáno pod