Austrálie chce chránit podmořský svět pomocí sítě speciálních parků

Canberra – Austrálie chce zvýšit ochranu života v oceánech. V rámci speciálního projektu vytvoří síť mořských parků, které budou zabírat více než jednu třetinu australských vod. Právě na tomto území totiž žije na čtyři tisíce vzácných druhů ryb a živočichů, kteří se zde páří a rozmnožují. Vláda chce také stanovit limity na rybolov a těžbu plynu a ropy v pobřežních oblastech.

Nové rezervace se mají rozkládat na ploše 3,1 milionu kilometrů. Jejich počet u australských břehů vzroste z dosavadních 27 na 60 a rozšíří tak ochranu plejtváků obrovských, karet obrovských, kriticky ohrožených žraloků písečných či moroňů. „Voda má dnes jiné chemické složení než před sto lety kvůli okyselování a znečištění. Fyzicky obsahuje méně života než dřív. Je na čase, aby se svět obrátil k ochraně oceánů. Austrálie dnes vede tento krok s vytvořením největší globální sítě podmořských parků na světě,“ prohlásil australský ministr životního prostředí Tony Burke.

  • Podmořský svět zdroj: ČTK
  • Podmořský svět zdroj: ČTK

Větší ochrana australských úřadů se bude vztahovat i na již chráněné Korálové moře u severovýchodních břehů Austrálie a také přilehlý Velký bariérový útes, který je veden na seznamu UNESCO. „Austrálie má nejdůležitější mořské prostředí na světě, máme třetí největší oceánskou plochu a s ní jedny z nejunikátnějších mořských životů. Až dodnes ale byli bez ochrany,“ uvedla členka Nadace na ochranu životního prostředí Michalle Grady.

Rybáři obdrží finanční kompenzaci

Premiér zároveň potvrdil, že vláda zaplatí 100 milionů australských dolarů (přes dvě miliardy Kč) na kompenzacích rybolovnému průmyslu kvůli novým omezením jeho činnosti. Omezení by měla v nově vyhlášených parcích začít platit během příštího roku. Odpůrci plánu tvrdí, že v jeho důsledku ztratí práci 36 tisíc lidí a postiženi budou obyvatelé v šesti desítkách pobřežních lokalit.

Australský projekt je výsledkem několikaletého plánování. Země přichází s konkrétnější podobou ochrany podmořského světa těsně před začátkem červnového ekologického summitu v Brazílii, kde budou lídři více než 130 zemí jednat o ochraně životního prostředí.