USA a Rusko se obviňují z dodávání zbraní do Sýrie

Teherán/Moskva/Washington - Vztahy mezi Ruskem a USA se kvůli Sýrii vyostřují. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov během návštěvy Íránu údajně obvinil Spojené státy z dodávek zbraní syrské opozici. Moskva ale později jeho slova dementovala s tím, že byla jen špatně přeložena do jazyka fársí. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová přesto na tento výrok stihla zareagovat a popřela, že by USA dodávaly zbraně syrské opozici. „Ráda bych zdůraznila, že Spojené státy neposkytly žádnou vojenskou podporu syrské opozici a veškerá naše podpora dosud byla zdravotnická a humanitární,“ uvedla šéfka americké diplomacie.

Také mluvčí Bílého domu Jay Carney ujistil novináře, že USA „nedodávají a nedodaly zbraně syrské opozici“. Dosud prý dodaly syrským povstalcům jen vybavení jako například rádia nebo zdravotnický materiál, nadále se ale staví proti militarizaci konfliktu v Sýrii.

Lavrov: Vrtulníky do Sýrie nedodáváme

Lavrov po setkání se svým íránským protějškem Alím Akbarem Sálehím zároveň popřel úterní prohlášení Clintonové, že Rusko dodává syrskému režimu bojové vrtulníky. „Už před několika dny jsem na tiskové konferenci v Moskvě řekl, že teď dokončujeme plnění dávno podepsaných a zaplacených (zbrojních) kontraktů. Všechny tyto kontrakty se týkají výhradně prostředků protivzdušné obrany,“ uvedl Lavrov.

„Nedodáváme Sýrii, ani nikam jinam, prostředky, které se používají v boji s pokojnými demonstranty, na rozdíl od Spojených států, které do tohoto regionu pravidelně takové speciální prostředky dodávají. Nedávno se uskutečnila jedna taková dodávka do jisté země Perského zálivu, to je ale podle Američanů jaksi v pořádku,“ řekl Lavrov. Moskva podle něj dodává Damašku „jen to, co Sýrie potřebuje pro případ ozbrojeného napadení zvenčí“. „Nemáme nač se omlouvat ani paní Clintonové ani nikomu jinému. Žádné mezinárodní dohody neporušujeme,“ řekl Lavrov.

Rusko a USA se obviňují z dodávek zbraní do Sýrie (zdroj: ČT24)

Také Sálehí obvinil Západ a některé arabské země z „posílání zbraní a mužů do Sýrie s cílem zabránit realizaci reforem přislíbených syrským prezidentem“. Konkrétní země Sálehí nejmenoval, íránská média ale pravidelně v dané souvislosti poukazují na USA, Saúdskou Arábii a Katar. Lavrov a Sálehí shodně potvrdili, že pozice Ruska a Íránu ke krizi v Sýrii jsou „velmi blízké, zejména pokud jde o nutnost realizace mírového plánu zmocněnce OSN Kofiho Annana a řešení konfliktu cestou jednání mezi režimem a opozicí bez vnější intervence“.

Íránský ministr zahraničí vidí jednání o jádru nadějně

Lavrov přijel do Íránu jednat také o jaderném programu Teheránu, který západní státy v čele s USA podezírají ze snahy vyrobit jadernou zbraň. Rusko bude příští týden hostit další kolo jednání skupiny 5+1 (Rusko, USA, Francie, Británie, Čína a Německo) s Íránem. Sálehí vyjádřil přesvědčení, že tato jednání jsou „na dobré cestě“, a optimismus ohledně jejich konečného výsledku.